Encod.org
Map


GOLD MEMBERS


RED MEMBERS


GREEN MEMBERS

Sam Vanden Auweele
BioTabs
Barney’s Farm
Petr Konecny
Cannabis Cura Sicilia
Alberto Saint Cort
NORML FRANCE
A.C.C. IPANEMA
Cannabis Social Club - Bozen
Bill Griffin
Enecta C.V.
SeedMarket.com
LA MACA
NEWSWEED
IRKA
SANTYERBASI GROWSHOPS
ZRK.SI - Cannabis regulation institute Slovenia
MEDICINAL STAR’S
ALBO SHANTI
FIELDS OF GREEN FOR ALL
CIRCULO SECTORIAL CANNABICO
ARGE CANNA
Sensi Seeds
Asociacion Cannabica 4/20
COL.CAN.CAN
Bart B
OVERGROW.IT
GROWERLINE
CANAPA INFO POINT
Manuel Fernandez
LEOLED GROW LIGHTS
Marco Moscatelli
Associazione Culturale Tuanis - Canapamundi
Andrej Kurnik
Hanfinstitut
TREE OF LIFE - AMSTERDAM CANNABIS SOCIAL CLUB
Francis Costelloe
High Supplies - Cannabis Seeds Shop
PARADISE SEEDS
Patrick Firnkes
Assonabis
Coffeeshop Pink
Asociación Hempower
Tricomaria.com

MEMBERSHIP / view all

 
Homepagina > Nederlands (nl) > Pers > PERSVERKLARINGEN VAN ANDEREN > MAASTRICHTSE COFFEESHOPS BLIJVEN BIJ WEIGERING WIETPAS
Gepubliceerd op 30 april 2012  door encod

MAASTRICHTSE COFFEESHOPS BLIJVEN BIJ WEIGERING WIETPAS

Persbericht VOCM

30 april, 2012Alle versies van dit artikel: [English] [Deutsch] [français] [Nederlands] [slovenčina]

MAASTRICHT - De Maastrichtse coffeeshops verenigd in de VOCM blijven bij hun weigering mee te werken aan de wietpas. Voorzitter Marc Josemans: ‘Er is nog teveel onduidelijk. Over de privacyaspecten, maar ook over de exacte eisen die de minister stelt. Wij gaan dus geen klanten registreren en blijven verkopen aan iedereen van 18 jaar en ouder die zich kan legitimeren.’

Nog steeds is onduidelijk welke personen en instanties bevoegd zijn om de verplichte ledenlijst in te zien. Ook heeft de minister van veiligheid en justitie op 27 april aangegeven het kritische advies over de wietpas van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) d.d. 18 april niet te willen opvolgen. De VOCM is een principieel tegenstander van verplichte registratie en permanente opslag van persoonsgegevens. Zeker als men beseft dat er tot op heden de gevraagde duidelijkheid uitblijft voor de consument en de coffeeshophouder over wie er nu precies wat namens de overheid met deze gegevens mag doen.

De rechtszaak

De VOCM voert een tweesporenbeleid op 1 mei, de dag waarop de handhaving van de nieuwe regels in Zuid Nederland van start gaat. Voorzitter Josemans zal om 10.15 uur een klein aantal niet-ingezetenen de toegang ontzeggen tot zijn coffeeshop Easy Going, zodat zij bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Meteen hierna gaat om 11.00 uur de verkoop als vanouds verder: aan niet-ingezetenen én ingezetenen die zich niet willen laten registreren. Alle VOCM leden weigeren te discrimineren en te registreren.

Drugsrunners

Maastricht wordt nu al geconfronteerd met drugsrunners die nooit eerder in de stad zijn gesignaleerd, uit Luik, Oost-Europa en Noord-Frankrijk. Zij gebruiken nota bene de gemeentelijke flyers over de wietpas als lokmiddel voor toeristen! We gaan zo in rap tempo terug naar lang vervlogen tijden, waarin er geen sprake was van een scheiding van markten voor cannabis en hard drugs en dealers op straat de dienst uitmaakten.

Symboolpolitiek

De VOCM is het eens met de tientallen burgemeesters, gemeenteraden en Tweede Kamerleden, de vele wetenschappers, de verslavingszorg en de (consumenten)organisaties die de wietpas en de besloten club beschouwen als contraproductieve symboolpolitiek.
De nieuwe regels zullen niet leiden tot minder, maar méér overlast en criminaliteit. Honderden banen worden opgeofferd aan een tot mislukken gedoemd project waarvan alleen het illegale circuit profiteert.

De verliezers zijn de inwoners van onze stad, de middenstand en de talloze tevreden rokers die hier sinds jaar en dag zonder enige overlast cannabis kopen in een veilige, gecontroleerde omgeving, waar alle regels streng worden nageleefd.

Eén ding is duidelijk: het wordt een hete zomer. Wat de VOCM betreft horen de wietpas en de besloten club bij de failliete boedel van het demissionaire kabinet Rutte. Josemans: ‘Laten we deze rechtse hobby snel vergeten en ons richten op het werkelijke probleem: de achterdeur. Dat is de achilleshiel van het gedoogbeleid. Als we eindelijk de cannabisteelt en de aanvoer van coffeeshops gaan reguleren, slaan we drie vliegen in één klap: fors minder criminaliteit, dikke winst voor de volksgezondheid en leefbaarheid en een miljard Euro per jaar extra in de schatkist.’

Share |Dit artikel beantwoorden


The European Coalition for Just and Effective Drug Policies, is a pan-European network of currently 160 NGO’s and individual experts involved in the drug issue on a daily base. We are the European section of an International Coalition, which consists of more than 400 NGOs from around the world that have adhered to a Manifesto for Just and Effective Drug Policies (established in 1998). Among our members are organisations of cannabis and other drug users, of health workers, researchers, grassroot activists as well as companies.


E-mail Secretariat: office (at) encod.org Privacy: Updated August 2017
© Encod.org 2014 :: Design by: Navetrece.com