Encod.org
Map


GOLD MEMBERS


RED MEMBERS


GREEN MEMBERS

Sam Vanden Auweele
BioTabs
Barney’s Farm
Petr Konecny
Cannabis Cura Sicilia
Alberto Saint Cort
NORML FRANCE
A.C.C. IPANEMA
Cannabis Social Club - Bozen
Bill Griffin
Enecta C.V.
SeedMarket.com
LA MACA
NEWSWEED
IRKA
SANTYERBASI GROWSHOPS
ZRK.SI - Cannabis regulation institute Slovenia
MEDICINAL STAR’S
ALBO SHANTI
FIELDS OF GREEN FOR ALL
CIRCULO SECTORIAL CANNABICO
ARGE CANNA
Sensi Seeds
Asociacion Cannabica 4/20
COL.CAN.CAN
Bart B
OVERGROW.IT
GROWERLINE
CANAPA INFO POINT
Manuel Fernandez
LEOLED GROW LIGHTS
Marco Moscatelli
Associazione Culturale Tuanis - Canapamundi
Andrej Kurnik
Hanfinstitut
TREE OF LIFE - AMSTERDAM CANNABIS SOCIAL CLUB
Francis Costelloe
High Supplies - Cannabis Seeds Shop
PARADISE SEEDS
Patrick Firnkes
Assonabis
Coffeeshop Pink
Asociación Hempower
Tricomaria.com

MEMBERSHIP / view all

 
Homepagina > Nederlands (nl) > Nieuws > 2012 > MAASTRICHTSE DRUGSRUNNERS GEBRUIKEN FLYERS GEMEENTE ALS LOKMIDDEL
Gepubliceerd op 25 april 2012  door encod

MAASTRICHTSE DRUGSRUNNERS GEBRUIKEN FLYERS GEMEENTE ALS LOKMIDDEL

Bron: Maastricht DichtbijAlle versies van dit artikel: [Nederlands]

MAASTRICHT – De flyers over de invoering van de wietpas die medewerkers van de gemeente Maastricht onder de ruitenwissers van auto’s met Belgische en Franse kentekens stoppen, worden door drugsrunners gebruikt om klanten van de coffeeshops het criminele circuit in te trekken. Dat zegt voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders in Maastricht. ,,Door die flyers is de overlast in de stad aan het toenemen. Drugsrunners wijzen Belgen en Fransen op de boodschap en zeggen: ‘je bent niet meer welkom in de coffeeshop, kom maar met mij mee’.”

,,De omgekeerde wereld”, redeneert de VOCM-voorzitter. ,,Teksten die door de overheid worden verspreid om te waarschuwen, worden door criminelen gebruikt om reclame voor zichzelf te maken.”

Nieuw: drugsrunners uit Luik en Noord-Frankrijk

Intussen zijn de coffeeshophouders in Maastricht gestuit op een volstrekt nieuw fenomeen, zegt Josemans: drugsrunners uit Luik en Noord-Frankrijk die naar Maastricht komen omdat zij met de invoering van de wietpas gouden handel ruiken. Josemans: ,,neem maar van mij aan dat die informatie klopt. Wij weten precies wat er speelt op straat en horen het ook van klanten."

Onzekerheid over invoering verder toegenomen

En dat terwijl het nog allerminst zeker is dat de wietpas ook daadwerkelijk wordt ingevoerd. Komende vrijdag doet de voorzieningenrechter in Den Haag uitspraak in een zaak die onder meer is aangespannen door enkele coffeeshops. Vorige week heeft ook het College Bescherming Persoonsgegevens zijn bedenkingen geuit. In een brief aan het inmiddels gevallen kabinet stelt de privacywaakhond dat Opstelten de noodzaak voor de invoering van een wietpas nader moet toelichten.

Inmiddels komen er ook uit kringen rond het demissionaire kabinet geluiden dat de wietpas wordt beschouwd als een controversieel onderwerp. Als dat klopt, zou dat betekenen dat de wietpas in elk geval wordt uitgesteld totdat er een nieuw kabinet is.

Gemeente en VVD aansprakelijk gesteld

Intussen zijn zowel de gemeente Maastricht als de VVD Limburg formeel per brief aansprakelijk gesteld voor de omzetderving die coffeeshops leiden als gevolg van de informatie die onder buitenlanders wordt verspreid. De VVD is gisteren een internationale campagne in vier talen begonnen die mensen uit het buitenland erop moet wijzen dat ze van harte welkom zijn, maar dat ze geen drugs kunnen kopen.

,,Een onverantwoordelijke actie”, aldus VOCM-voorzitter Josemans. ,,Ze doen alsof het allemaal al onherroepelijk is, terwijl de onzekerheid rond de invoering alleen maar toeneemt. We hebben de partij een brief geschreven waarin we stellen dat ze ons willens en wetens schade aan het berokkenen is, en dat we daarom hopen dat de partijkas goed gevuld is, want we stellen ze vanaf nu aansprakelijk voor alle schade die we lijden.”

Share |Dit artikel beantwoorden


The European Coalition for Just and Effective Drug Policies, is a pan-European network of currently 160 NGO’s and individual experts involved in the drug issue on a daily base. We are the European section of an International Coalition, which consists of more than 400 NGOs from around the world that have adhered to a Manifesto for Just and Effective Drug Policies (established in 1998). Among our members are organisations of cannabis and other drug users, of health workers, researchers, grassroot activists as well as companies.


E-mail Secretariat: office (at) encod.org Privacy: Updated August 2017
© Encod.org 2014 :: Design by: Navetrece.com