Encod.org
Map


GOLD MEMBERS


RED MEMBERS


GREEN MEMBERS

Sam Vanden Auweele
BioTabs
Barney’s Farm
Petr Konecny
Cannabis Cura Sicilia
Alberto Saint Cort
NORML FRANCE
A.C.C. IPANEMA
Cannabis Social Club - Bozen
Bill Griffin
Enecta C.V.
SeedMarket.com
LA MACA
NEWSWEED
IRKA
SANTYERBASI GROWSHOPS
ZRK.SI - Cannabis regulation institute Slovenia
MEDICINAL STAR’S
ALBO SHANTI
FIELDS OF GREEN FOR ALL
CIRCULO SECTORIAL CANNABICO
ARGE CANNA
Sensi Seeds
Asociacion Cannabica 4/20
COL.CAN.CAN
Bart B
OVERGROW.IT
GROWERLINE
CANAPA INFO POINT
Manuel Fernandez
LEOLED GROW LIGHTS
Marco Moscatelli
Associazione Culturale Tuanis - Canapamundi
Andrej Kurnik
Hanfinstitut
TREE OF LIFE - AMSTERDAM CANNABIS SOCIAL CLUB
Francis Costelloe
High Supplies - Cannabis Seeds Shop
PARADISE SEEDS
Patrick Firnkes
Assonabis
Coffeeshop Pink
Asociación Hempower
Tricomaria.com

MEMBERSHIP / view all

 
Homepagina > Nederlands (nl) > Pers > PERSVERKLARINGEN VAN ANDEREN > NEDERLAND LEGALISEERT DISCRIMINATIE
Gepubliceerd op 27 april 2012  door encod

NEDERLAND LEGALISEERT DISCRIMINATIE

Persbericht Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

27 april 2012Alle versies van dit artikel: [Nederlands] [English]

DEN HAAG - Naar aanleiding van de uitspraak van de Haagse rechtbank in het kort geding tegen de Staat der Nederlanden constateert het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod het volgende.

Deze uitspraak stemt ons bitter. De rechter heeft geaccepteerd dat discriminatie van niet-ingezetenen in Nederlandse coffeeshops is toegestaan als middel ter bestrijding van overlast en criminaliteit in het illegale cannabiscircuit. Het verband tussen deze zaken is echter nooit aangetoond.

Nog afgezien van de verwachting dat de invoering van de wietpas in Zuid-Nederland op 1 mei a.s. juist tot meer overlast en criminaliteit zal leiden, gaat de rechter volledig voorbij aan het feit dat de huidige regelgeving voor coffeeshops (omschreven in de zgn. AHOJG-criteria) nu al ruimschoots voorziet in maatregelen om overlast te beteugelen, terwijl de criminaliteit rond cannabis het gevolg is van het verbod op de teelt van deze plant.

Bovendien staat de wietpas haaks op artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, die het discrimineren op grond van afkomst verbiedt. De Raad van State concludeerde vorig jaar dat dit middel enkel in Maastricht toegestaan is als sprake is van ernstige verstoring van de openbare orde, die niet meer door andere, minder zwaarwegende middelen kan worden tegengegaan. Zelfs in Maastricht, een van de steden waar buitenlands coffeeshopbezoek het meest geconcentreerd is, is van beide zaken geen sprake.

Wat wel bestaat is overlast en criminaliteit als gevolg van het illegale cannabiscircuit. De echte oplossing voor dat probleem begint bij regulering van de achterdeur van de coffeeshop. In het afgelopen drugsdebat in de Tweede Kamer hebben vijf partijen (PvdA, D66, GroenLinks, SP en de PvdD) zich uitgesproken vóór stappen in deze richting, zoals die momenteel ook in andere landen plaatsvinden.

Het VOC blijft zich verzetten tegen de wietpas en wacht de uitspraak in hoger beroep met vertrouwen af. Tevens vestigen we onze hoop op de rechtbank in de proefprocessen die gevoerd gaan worden tegen coffeeshops die weigeren niet-ingezetenen anders te behandelen dan ingezetenen. In de nabije toekomst zullen zij symbool staan voor het verzet tegen een door de overheid opgelegde discriminatieplicht.
titre documents joints

Share |Dit artikel beantwoorden


The European Coalition for Just and Effective Drug Policies, is a pan-European network of currently 160 NGO’s and individual experts involved in the drug issue on a daily base. We are the European section of an International Coalition, which consists of more than 400 NGOs from around the world that have adhered to a Manifesto for Just and Effective Drug Policies (established in 1998). Among our members are organisations of cannabis and other drug users, of health workers, researchers, grassroot activists as well as companies.


E-mail Secretariat: office (at) encod.org Privacy: Updated August 2017
© Encod.org 2014 :: Design by: Navetrece.com