WEST-AFRIKA: Er zijn meer fondsen nodig om druggebruik aan te pakken, volgens NGO’s
Bron: [IRIN – humanitarian news and analysis
UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs->http://www.irinnews.org/Report.aspx?ReportId=75164]
5 november 2007
DAKAR, 5 november 2007 (IRIN) – West- en Centraal-Afrikaanse regeringen en de VN zijn zo bezig met het bestrijden van het drugaanbod en de drugsmokkel dat het verminderen van de vraag helemaal niet meer aan bod komt, aldus de niet-gouvernementele organisaties.
“Er is een enorm onevenwicht wat betreft de middelen besteed aan de verschillende actoren [in het gevecht tegen drugs],” vertelde de president van de Federatie van Senegalese NGO’s die strijden tegen drugs, Cheidh Diop aan IRIN. “Er wordt enorm veel geld geïnvesteerd in de strijd tegen drugsmokkel en het verminderen van de bevoorrading, maar als het gaat om het verminderen van de vraag – of de druggebruikers zelf – krijgen organisaties die de drugproblematiek van deze zijde aanpakken zo goed als geen financiële middelen.”
Tijdens een vergadering van NGO’s van heel West- en Centraal-Afrika op 3-4 november in de Senegalese hoofdstad Dakar, toonden de deelnemers zich bezorgd over wat zij beschouwden als onvoldoende financiering van organisaties die zich bezighouden met preventie van druggebruik en behandeling van druggebruikers.
“We hebben niet de middelen om te doen wat we willen doen,” verklaarde Adboulaye Diouf, de plaatselijke organisator van de vergadering en directeur van het Senegalese Jacques Chirac druginformatie en –voorlichtingscentrum. De vergadering was deel van het wereldwijde NGO forum ‘Voorbij 2008’, gecoördineerd door het Weense NGO committee over verdovende middelen. De bevragingen worden wereldwijd georganiseerd om te bepalen welke bijdrage NGO’s het laatste decennium leverden in het gevecht tegen drugs en wat het actieplan zal worden voor de volgende jaren.
Meer dan een overgangsfase.
Terwijl West-Afrika meer en meer een verdeelcentrum wordt voor de drugsmokkel naar Europa, blijkt de regio meer dan een tijdelijke doorvoerstreek. Hoewel er geen grootschalige studies bestaan, hebben plaatselijke NGO’s de indruk dat het druggebruik de laatste jaren gestegen is, een vermoeden dat het VN bureau voor drugs en misdaad (UNODC) inderdaad bevestigt. In het World Drug Report van afgelopen juli verteld het UNODC dat de toegenomen drugsmokkel via deze regio ook geleid heeft tot verhoogd cocaïne-, opiaten- en cannabismisbruik in West-Afrikaanse landen.
“Het gevecht tegen drugs zal nooit slagen enkel door repressie,” volgens Diop van de anti-drug federatie. “Hoe lang steken we al mensen in gevangenissen? En hoe lang blijft [het drug probleem] desondanks voortduren?”
Er zijn maar erg weinig behandelingsvoorzieningen voor druggebruikers in West-Afrika. Arme straatkinderen die in aanraking komen met drugs moeten alternatieven aangereikt krijgen en de volledige bevolking moet voorgelicht worden over de risico’s van druggebruik,” voegde hij daaraan toe.
Andere belemmeringen
Terwijl de inspanningen van NGO’s in de strijd tegen drugs enorm zijn toegenomen sinds 1998 – toen de VN Algemene Vergadering samenkwam in een speciale vergadering over het werelddrugprobleem – melden de deelnemers bij de bevraging in november verschillende belemmeringen bij hun werk.
Vertegenwoordigers van NGO’s van 13 landen melden dat ze te weinig opleiding kregen op het gebied van onderzoek, analyse en marketing. Volgens Diouf wordt het impact van hun werk zelden geëvalueerd, en zo “wordt het natuurlijk ook niet erkend.” Hij haalde ook nog aan dat sommige NGO’s klagen over het gebrek aan expertise in het werkveld.
De organisaties drongen ook aan op een betere samenwerking tussen verschillende NGO’s, tussen NGO’s en regeringen en tussen NGO’s en de VN.
“Er is bijna geen samenwerking tussen NGO’s en de regering,” zei Diouf. “Als het aankomt op het plannen en opzetten van activiteiten, worden NGO’s in veel landen nog altijd genegeerd.”
Het actieplan dat voortvloeide uit de vergadering – met aandacht voor meer opleiding, betere samenwerking, en intensiever lobbywerk voor fondsen – zal voorgesteld worden op het wereldforum in Wenen in juli 2008 en hoopt het toekomstige VN drugbeleid te beïnvloeden.