Bron: MEDWIRE NEWS
Door Mark Cowen
19 november 2007
De stof cannabidiol die gevonden wordt in cannabis helpt mogelijk bij het voorkomen van de uitzaaiing van borstkanker naar andere delen van het lichaam, suggereert een Amerikaanse studie.
De hoofdonderzoeker van het California Pacific Medical Center in San Francisco, Dr. Sean McAllister, waarschuwt wel dat borstkankerpatiënten nu niet allemaal cannabis moeten gaan roken om zich te beschermen tegen het uitzaaiingsrisico. Het roken van cannabis zou immers niet voldoende cannabidiol vrijmaken om het gunstige effect te krijgen.
In laboratoriumtest onderzochten Dr. Sean McAllister en zijn team of cannabidiol de activiteiten van het gen Id-1 kon belemmeren. Dit gen speelt waarschijnlijk een hoofdrol in de agressieve uitzaaiing van borstkankercellen van de originele tumor naar de rest van het lichaam.
Het team kwam tot de vaststelling dat de doorzetkracht van het Id-1 gen erg werd afgezwakt, wat wil zeggen dat de kankercellen zich veel minder konden vermenigvuldigen en verspreiden.
Over de gevolgen van deze vaststelling, zei Dr. McAllister: “Op het ogenblik hebben we maar een beperkt aantal opties bij de behandeling van agressieve kankers. Deze behandelingen, zoals chemotherapie, zijn vaak doeltreffend maar kunnen ook verschrikkelijk giftig en moeilijk zijn voor patiënten. Deze stof geeft ons hoop bij onze zoektocht naar een niet-giftige behandeling die dezelfde resultaten bereikt zonder pijnlijke bijwerkingen.”
Mede-onderzoeker Dr. Pierre-Yves Desprez van hetzelfde ziekenhuis voegt daar aan toe: “Wat deze studie zo belangrijk maakt is dat de mogelijkheid bestaat dat cannabidiol het gen Id-1 niet alleen bij borstkankercellen tegenwerkt, maar ook bij andere kankercellen, zoals bij darmkanker, hersentumoren of prostaatkanker.
Het onderzoek wordt gepubliceerd in de volgende editie van het tijdschrift Molecular Cancer Therapeutics.