Bron:De Stem
Door Raymond de Frel
5 december 2007
Vroeger was het relatief makkelijk. Natuurlijk, een beetje Belg is toch niet gek? In Nederland, dáár hadden ze een drugsprobleem. Een probleem dat mede werd veroorzaakt door Belgische klandizie. En zolang dat probleem niet richting de grens verschoof, lieten de Belgen het graag aan de Hollanders over.
Maar tijden veranderen. De inheemse teelt van cannabis in België neemt toe. Het probleem ligt dus steeds meer om de hoek én ook België kampt inmiddels met een tweeslachtig drugsbeleid: het telen en gebruiken van cannabis is strafbaar, maar het bezitten van maximaal drie gram softdrugs wordt oogluikend toegestaan.
In een tweelandenconferentie van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek bogen wetenschappers, politie- en justitie-ambtenaren, politici en hulpverleners zich in Gent de voorbije twee dagen over alle ins en outs van cannabisteelt in de lage landen. Zo vroeg onderzoeksrechter Karel van Cauwenberghe om klare taal van de wetgever. “Wie vandaag drie gram bezit, heeft dat morgen misschien ook op zak. Trek die lijn door en er doet zich wél een probleem op het gebied van de openbare orde voor. Iemand die onder invloed van cannabis achter het stuur kruipt, kan vreselijke ongelukken maken. Maar daar staat niemand bij stil. Het is hoog tijd dat de wetgeving klare taal spreekt. Er is nu nog veel te veel onduidelijk”, aldus Van Cauwenberghe.
Hoofd van de cannabisdesk van de federale gerechterlijke politie in België, Benny van Camp, liet met cijfers zien dat de problematiek in België toeneemt. Zo werden er in 2006 48 middelgrote (5oo tot 1000 planten) en 30 grote (meer dan 1000 planten) hennepkwekerijen ontmanteld. “En het aantal mini-plantages (2 tot 49 planten) stijgt veruit het hardst. De maatschappelijke acceptatie van cannabis stijgt, maar het is nog niet zo als in Nederland. Onze buren hebben een heel grote invloed op de teelt in België. Bijna alle teelt in ons land is in handen van Nederlanders, of heeft tenminste banden met Nederland.”
Waarom er steeds meer wordt gekozen voor telen op Belgisch grondgebied? “Omdat de Nederlandse regelgeving verhardt en wij nog geen convenanten hebben met bijvoorbeeld elektriciteitsbedrijven om kwekerijen aan te pakken. Bovendien kennen criminele organisaties geen grenzen. Ze krijgen steeds meer macht, wat hen de mogelijkheid geeft om zich steeds ruimer te ontplooien”, zei Van Camp.
Met name het aantal Belgische thuistelers groeit. Joep Oomen van de Europese Coalitie voor Rechtvaardig en Effectief Drugbeleid lichtte in dat kader de visie van de stichting ‘Trekt uw plant’ uit. Een wietroker kan voor vijftig euro lid worden van ‘Trekt uw plant’ en geeft de stichting daarbij toestemming om een cannabisplant voor hem of haar groot te brengen. “Er is geen enkel argument om nog vast te houden aan het cannabisverbod in België. Wij hebben een niet-commercieel alternatief, dat zo kan worden uitgevoerd. En daarvoor hoeven we dus geen verkooppunten toe te staan, zoals in Nederland”, aldus Oomen. Van Cauwenberghe plaatste daar een kanttekening bij. “Dit initiatief kan ook aanzetten tot gebruik van drugs. En dat is volgens onze huidige drugswet strafbaar.”
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht benadrukte opnieuw de noodzaak van internationaal overleg. “Nu gooien alle buurlanden elkaar de bal toe, omdat zij andere regels hebben. Dat leidt tot niets. Criminelen denken niet in grenzen. Daarom is euregionaal overleg noodzakelijk. In Terneuzen en Maastricht zijn we wat dat betreft op de goede weg.”