De oorzaak van medicinale bijwerkingen
BBC Nieuws Wereld Editie, Vrijdag 2 July 2004
Krantenkop:
“Jaarlijks sterven er misschien meer dan 10.000 mensen door een slechte reactie op medicijnen”,
Door Patricia Tabram (Cannabis Granma)
Volgens een studie zou 6% van de ziekenhuisopnames het gevolg zijn van negatieve reacties op medicijnen (artikel in the British Medical Journal, vermeld op BBC Wereld Nieuws).
Vanaf 1948 werden cannabis en een aantal andere plantaardige medicijnen niet langer gebruikt en vervangen door synthetische medicijnen op basis van het volgende principe:
Kruidenbehandelingen werden geanalyseerd en het actieve element werd geïsoleerd. Men veronderstelde dat één actief bestanddeel verantwoordelijk was voor het genezende effect. De moleculaire structuur werd geanalyseerd en werd kunstmatig nagemaakt. De nieuwe synthetische moleculen werden meestal verkregen uit een ruwe petroleum basis.
Hoewel er nog medicijnen op basis van planten worden gebruikt, zijn 60 à 70% van deze medicijnen tegenwoordig ‘synthetisch’. Voor de farmaceutische industrie levert dit volgende voordelen op: zij krijgen op deze manier volledige controle over de zuiverheid van het product en omdat het medicijn aangemaakt moet worden, kunnen ze de moleculaire structuur patenteren en zelfs winsten opstrijken als andere bedrijven het medicijn produceren.
In de daaropvolgende 57 jaren, ging de farmaceutische industrie verder dan het kopiëren van kruidenmoleculen. Nu worden voortdurend nieuwe synthetische medicijnen uitgevonden naargelang de behoefte van patiënten en medische beroepen. Hierbij kan er wel eens het één en ander foutlopen, vandaar dat het op de markt brengen van nieuwe medicijnen onderworpen is aan een lange goedkeuringsprocedure.
Volgens sommige onderzoekers zijn deze moleculen ondertussen zo complex geworden dat het effect van een bepaald medicijn volledig kan veranderen als er maar één aminozuur te weinig is of als er teveel van een bepaald aminozuur wordt toegevoegd. De lichamelijke gesteldheid is bij elke patiënt ook anders en soms bevinden zich gifstoffen in het lichaam van de patiënt, die kunnen reageren met de moleculen van het medicijn.
Hierin ligt de oorzaak van wat medici omschrijven als ‘bijwerkingen’. Sommige bijwerkingen worden pas ontdekt nadat het medicijn op de markt gekomen is. De farmaceutische bedrijven zijn anderzijds wel verplicht om alle gekende effecten op te nemen in de bijsluiter. Bij sommige medicijnen worden wel 90 bijwerkingen vermeld. Sommige bijwerkingen manifesteren zich ook pas na langdurig gebruik.
Vandaag maakt men medicijnen om de bijwerkingen van vroeger genomen medicijnen te bestrijden. Jaarlijks worden vijftienduizend mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege de bijwerkingen van medicijnen die ze kregen om te genezen ( dit is waarschijnlijk een onderschatting).
Daarom is cannabis mijn medicijn; – Naar mijn gevoel is het een mensenrecht om cannabis te gebruiken als medicijn als moderne medicijnen zo ondermaats presteren.
Waarom nemen we geen voorbeeld aan het Australische zuiden en noordoosten, waar elk huisgezin 5 cannabisplanten per jaar mag kweken om te voorzien in eigen behoeften? Zijn wij misschien niet zo democratisch als Australië?
Waarom houden de overheden deze informatie achter in het Verenigd Koninkrijk, terwijl dit wel geweten mag zijn in de rest van de wereld? Slechts weinigen in Engeland luisteren naar het wereldnieuws en heel weinig mensen – behalve dokters – lezen the Britisch Medical Journal. Of heeft de overheid de Engelse kranten misschien verboden om nog ‘echt nieuws’ te publiceren?
Het grootste gedeelte van Europa en bijna 90% van de andere landen zijn gestopt met de cannabisprohibitie. Medicinale gebruikers mogen daar meestal één tot 5 planten kweken en wijzen zo nationale en internationale criminele dealers de deur.
Patricia Tabram