Europees parlement wil Afghaanse opium verwerken tot pijnstillers
Bron: EU Observer
26 oktober 2007
Door Jochen Luypaert
Het Europese parlement (EP) heeft voorgesteld om de massale Afghaanse papaveroogst te verwerken tot pijnstillers op basis van opium om zo de stabiliteit en de armoede in het verscheurde land aan te pakken.
Op donderdag (25 Oktober) keurden leden van het EP een rapport goed dat de lidstaten oproept om een plan voor te leggen aan de Afghaanse regering waarmee de drugproductie in Afghanistan gecontroleerd kan worden.
In dit plan zou een proefproject voorzien zijn dat probeert de illegale productie van het verdovend middel om te zetten naar legale pijnstillers.
Het rapport roept ook op om meer te doen voor de ontwikkeling van de armste delen van het land, vooral waar er op het ogenblik nog geen opium geproduceerd wordt op grote schaal, en dit “door voorzichtige en selectieve handmatige vernietiging”.
Daar bovenop, zou het plan het centraal Aziatisch land moeten aanzetten om iets te doen aan de corruptie op de “hoogste niveaus” van de overheid, vooral bij het ministerie voor binnenlandse zaken.
Als motief voor deze keuze vermeldt het parlement dat “opstandelingen, krijgsheren, de Taliban en terroristische groeperingen hun belangrijkste inkomsten halen uit de handel in illlegale verdovende middelen”, en daardoor zijn ze een gevaar voor de breekbare politieke stabiliteit en de economische ontwikkeling van het land.
Het rapport, opgesteld door het Italiaans liberale parlementslid Marco Cappato, werd met een overweldigende meerderheid van 368 voor en 49 tegen goedgekeurd. Ook de Senlis Council heeft al zijn waardering laten blijken over het rapport.
Deze in Parijs gevestigde denktank die al sinds 2005 probeert het idee in het debat te brengen, concludeert dat de door de VS geleide papaveroogstuitroeiing over het algemeen mislukt is.
Bovendien is de raad ervan overtuigd dat het vernietigen van velden en oogsten de Taliban een beslissend voordeel geeft in het winnen van de harten en geesten van het Afghaanse volk.
“Door de twee waardevolste troeven van het land te verbinden, kunnen we zorgen dat lokale productie van morfine veilig kan worden georganiseerd. Die troeven zijn de papaverproductie en de sterke lokale controle in elk dorp,” verklaarde Jorrit Kamminga, directeur Beleidsonderzoek van de denktank.
Afghanistan voorziet in meer dan 90% van de wereld opiumproductie, wat elk jaar 2,1 miljard euro genereert. De wereldbank schat dat ongeveer 40% van de Afghaanse economische activiteit te maken heeft met de opiumproductie.