Het Jaarrapport 2007 over de de stand van de drugproblematiek in Europa van het Europees Waarnemingscentrum rond Drugs (EMCDDA) werd vandaag in Brussel voorgesteld.
De positieve boodschappen in het EU rapport worden vertroebeld door het hoge aantal druggerelateerde doden en het stijgende cocaïnegebruik.
(22.11.2007, LISSABON) Na 10 jaar lijkt er een einde gekomen aan het stijgende druggebruik in Europa en is er sprake van een stabiele fase. Er zijn niet alleen tekenen dat het heroïnegebruik en het injecteren van drugs minder gewoon zijn geworden, maar uit nieuwe gegevens blijkt ook dat het cannabisgebruik nu stabiliseert na een periode van opeenvolgende stijgingen.
Dit positieve nieuws wordt echter getemperd door het stijgend cocaïnegebruik en de druggelateerde overlijdens. Volgende commentaar werd gegeven bij de voorstelling van het Jaarrapport 2007 over de huidige toestand van de drugproblematiek in Europa te Brussel:
Cannabis: Het gebruik stabiliseert zich en er zijn tekenen dat cannabis minder populair wordt bij jongeren. Maar er is grote bezorgdheid over de gezondheid van gebruikers bij intensief gebruik – men schat het aantal dagelijkse of bijna dagelijkse gebruikers op ongeveer 3 miljoen.
Cocaïne: Alle schattingen wijzen opnieuw in de richting van een stijging. Ongeveer 4,5 miljoen Europeanen bevestigen dat ze de drug het afgelopen jaar hebben gebruikt. In Europa bereikt het aantal cocaïnevangsten een nieuw record: 107 ton in 2005, meer dan 45% meer dan werd inbeslaggenomen in 2004.
HIV: Over het algemeen positieve vaststellingen, afgezien van de 3.500 nieuwe besmettingen bij injecterende gebruikers die de nood aan een volgehouden inspanning onderstrepen. Bijna 200.000 injecterende druggebruikers leven met HIV. Bijna 1 miljoen injecterende druggebruikers zijn besmet met Hepatitis C, ‘Europa’s verborgen epidemie’.
Doden: Europa riskeert haar doelstellingen in verband met het verminderen van druggerelateerde overlijdens niet te halen. Er worden nog steeds tussen 7.000 en 8.000 overlijdens door overdoses geregistreerd per jaar, en ook de laatste cijfers vertonen geen neerwaartse evolutie.