Worsteling met hypocriet beleid
Bron: DE STEM, BREDA
Door Raymond de Frel
Woensdag 6 juni 2007 – Checkpoint en Terneuzen worstelen met hypocrisie. De koffieshop beraadt zich over zijn toekomst. Hoe nu verder? En vooral: hoe niet?
Burgemeester Jan Lonink van de havenstad worstelt met dezelfde vragen na de recente inval van justitie, precies in een maand dat de gemeenteraad zich buigt over de toekomst van de shops in of juist buiten de stad.
Eigenlijk doen Checkpoint en de gemeente Terneuzen precies hetzelfde: een weg zoeken waarin het woord ‘hypocriet’ geen barrière vormt. Dat is met het huidige softdrugsbeleid in Nederland lastig, misschien zelfs ondoenlijk. Het woord ‘hypocrisie’ maakt namelijk haast elk pad doodlopend. Ieder beetje doordenkend mens wist dat het een farce moest zijn dat Checkpoint te allen tijde slechts vijfhonderd gram softdrugs in huis had. Met een gemiddeld aantal bezoekers van 2000 tot 2500 bezoekers per dag betekent dit dat er haast elk uur een nieuwe voorraad door de achterdeur moet worden aangeleverd. In een zaak waar de onophoudelijke stroom Nederlandse, Franse en Belgische bezoekers in banen moet worden geleid door het trekken van klantnummertjes staat dat gelijk aan gekkenwerk.
Lonink keek dan ook niet vreemd op, toen justitie bekendmaakte dat zij in de shop 5,1 kilo en in een nabijgelegen magazijn 92,2 kilo softdrugs had aangetroffen. Hij riep op om weer eens stevig na te denken over het softdrugsbeleid in Nederland. Om nog in dezelfde zin het woord ‘hypocriet’ in de mond te nemen. Net zoals wethouder Co van Schaik dat eerder op de dag al deed. En ook woordvoerder Frank Deij van Checkpoint liet het meteen na de inval over zijn tong rollen.
Waar komt het kort gezegd op neer? Om de overlast van drugsdealers en wildgroei aan drugspanden te beteugelen, gedoogt Terneuzen sinds begin jaren negentig de handel in shops Checkpoint en Miami. Maar tegelijkertijd is de aanvoer van drugs volgens de Opiumwet strafbaar. De voordeur (lees: de gedoogvergunning) is een zaak van de gemeente, de achterdeur (lees: het op peil houden van de voorraad) is een justitiële aangelegenheid.
De burgemeester zuchtte deze week vanuit Bologna, waar hij een congres over drugsbeleid toesprak, dat de ontdekking van justitie het voor Terneuzen allesbehalve makkelijker maakt. Overigens ontkent Lonink stellig dat de inval met medeweten van de gemeente is geregisseerd in deze zo belangrijke maand. Een toevallige samenloop van omstandigheden dus, die door boze tongen desondanks wordt samengevat met één woord: ‘hypocriet’.
Het college van B en W denkt, mede op basis van een onafhankelijk onderzoeksrapport, de (verkeers)overlast van koffieshopbezoekers het beste aan te pakken door een verplaatsing van de shops naar een plek buiten de stad. De raad besluit eind deze maand of hij het voorstel van het dagelijks bestuur steunt. In de tussentijd volgt er een waarschuwing voor Checkpoint. Bij herhaling vermoedelijk gevolgd door een tijdelijke sluiting. Duidelijk lijkt in elk geval dat de andere shop, Miami, de dagelijkse stroom Belgische en Franse koffieshoptoeristen bij een sluiting van de overbuurman onmogelijk alleen aan kan. Net zoals het zeker lijkt dat de politie het niet bij één inval zal laten.