Een burgerinitiatief voert de ‘strijd op millimeterpapier’, afgelopen weekend vond de eerste Oostenrijkse netwerkingsontmoeting plaats – mét juridische vaklezing
Bron: DER STANDARD
28 september 2007
Door: Markus Peherstorfer
Salzburg – Een paar samengeschoven tafels in een vergaderruimte met witte, kale muren en daar rond 2 dozijn jonge en oudere mensen vormt het decor voor deze ontmoeting. Vrouwen en mannen uit 5 deelstaten zakten zaterdagnamiddag 24 november af naar Salzburg: De eerste Oostenrijks netwerkingsontmoeting van het “Burgerinitiatief voor de gelijkschakeling van cannabis aan de legale drugs alcohol en nicotine” gaat van start. En de hoofdrolspelers beantwoorden niet aan het clichébeeld: geen rastakapsels of – mutsen te zien, en als enige drug worden deze namiddag enkele sigaretten genuttigd.
“De hele drugpolemiek is irrationeel. De maatschappij heeft zondebokken nodig, ze wil echt discrimineren”, zegt Bernhard Amann. Maar de Vorarlbergse sociaal werker, lokaal politicus en oud-voorzitter van de Oostenrijkse IG Kultur geeft niet op. Sinds 2001 heeft zijn burgerinitiatief samen met de vereniging “Legalize!” in Voralberg al 15.000 handtekeningen verzameld – tegen de ‘inquisitie’, zoals hij het noemt. Nu moet de radius van de actie uitgebreid worden tot heel Oostenrijk: “Er zijn een half miljoen blowers in Oostenrijk. De vraag is: hoe krijg je hun achterste uit de zetel?”
Meer controle door legalisering
De eis is duidelijk: cannabis moet gelijkgesteld worden met alcohol en nicotine. Daar kunnen heel wat argumenten voor aangedragen worden. Het belangrijkste is dat blowers niet meer in de illegaliteit gedwongen worden, omdat hen op de zwarte markt ook hard drugs wordt aangeboden. Het verbod bevordert ook de georganiseerde criminaliteit en miljoenen aan belastingen gaan verloren voor de overheid. Ook met de economische schade door baanverlies of gevangenisstraf moet zeker rekening gehouden worden. Door een legalisering zouden de werkzame stoffen in marihuana of hash makkelijker gecontroleerd kunnen worden. In gecontroleerde coffeeshops kunnen leeftijdslimieten afgedwongen worden.
“Het gaat om burgerrechten”
Bernard Amann blowt zelf niet. Cannabis op zich is eigenlijk niet de hoofdzaak. “Uiteindelijk gaat het om veel meer. Het gaat om burgerrechten.” Maar de strijd om legalisering is zwaar, zeker tegenover politici. Vooral in de jeugdafdelingen van de partijen staat het einde van het cannabisverbod regelmatig op de agenda, vertelt Amann. “Maar jonge politici steunen de zaak enkel totdat ze een zetel in het parlement in de wacht slepen.” Juridische menselijkheid afdwingen blijkt in oostenrijk “een gevecht op millimeterpapier”.
Blowers vrezen ontdekking
Zelfs veel cannabisgebruikers schrikken er voor terug zich openlijk uit te spreken voor legalisering. Ze zijn bang voor eventuele gevolgen. Vandaar dan ook de vermelding onder de petitielijsten: “De vraag naar de legalisering van cannabis en de deelname aan deze petitie is volledig legaal en geeft geen aanleiding tot verdere opsporingen of overheidsingrijpen.” Het doorspelen van gegevens van de petitie aan derden zou uitgesloten zijn.
“De wet onwerkzaam maken”
“Wie zeggen ook nooit: ‘Blow maar op!’ We hebben gewoon een politieke eis”, bevestigt advocaat Gebhard Heinzle uit Bergenz. Hij opende de netwerkbijeenkomst in Salzburg met een juridische voordracht over de hervorming van de strafprocesprocedure en de nieuw drugwetgeving. “De prohibtie is onrechtvaardig, en we moeten alle wettelijke mogelijkheden uitputten om de toepassing van deze wet te verhinderen,” stelt hij.
“Rechten bij politietussenkomst opeisen”
Heinzle probeert vooral de betrokkenen te wijzen op hun rechten als beschuldigde en als getuige en hoopt dat ze die rechten ook gaan afdwingen. De procesprocedure waarborgt bijvoorbeeld vanaf 1 januari recht op dossierinzage bij de politie. Van dit inzagerecht moet je gebruik maken en de informatie uit het dossier kan je met een advocaat bespreken voor je een verklaring aflegt. “Zolang iedereen de politietussenkomsten nederig blijft ondergaan en hier geen gebruik van maakt, zal er helaas niets veranderen.”
Doel op lange termijn: een referendum
De vereniging “Legalize!” heeft meer dan 800 leden en hun website verwerkt dagelijks meer dan 1000 bezoekers. Bernhard Amann ontvangt dagelijks 3 tot 4 juridische bijstandsvragen van betrokkenen. De ontmoeting in Salzburg is de eerste stap om ook buiten Vorarlberg voet aan de grond te krijgen. Begin maart is de vereniging van plan om met gelijkgestemden uit andere landen naar aanleiding van de UN drugconferentie in Wenen een manifestatie te organiseren. Op lange termijn ziet Amann mogelijkheden om een volksraadpleging over de legalisering van cannabis af te dwingen.
Geen “problematisch druggebruik”
De gezondheidsrisico’s van cannabis zijn vandaag nog niet volledig in kaart gebracht. Maar blijkbaar verschillen ze grondig van de risico’s van hard drugs. Wereldwijd is er nog geen enkel overlijden toegeschreven aan cannabisgebruik. Ook in het drugrapport van het Bundesgesundheitsinstituts (ÖBIG – instituut voor volksgezondheid) wordt cannabis niet ingedeeld in de categorie ‘problematisch druggebruik’. Of gebruik tot lichamelijke afhankelijkheid kan leiden, is zeer omstreden. Psychotische aandoeningen ten gevolge van langdurig blowen, kunnen niet worden uitgesloten worden; maar dat geld evengoed voor alcoholmisbruik.
Links:
[Vereniging “Legalize! Oostenrijk”
>http://www.legalisieren.at/]
[Suchtmittelbericht 2006 des Innenministeriums (PDF – drugrapport Binnenlandse Zaken 2006)
>http://www.bmi.gv.at/downloadarea/sg_berichte/Suchtmittelbericht_2006.pdf]Bericht
Zur Drogensituation 2007 des Österreichischen Bundesinstituts für Gesundheitswesen (PDF)
[Umfrage: Soll Cannabis-Konsum legalisiert werden?
>http://derstandard.at/?id=942215] (poll: moet cannabisgebruik gelegaliseerd worden?)