Paddo’s alleen voor 18 jaar en ouder
Bron: NRC Handelsblad, 2007.07.17
Harm van den Berg en Vincent Bongers
Minister Klink van Volksgezondheid studeert op maatregelen om de verkoop van paddo’s aan banden te leggen. „Een verbod zou een ramp zijn.”
Rotterdam, 17 juli.
Sinds half juni al bestudeert minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) een rapport over de risico’s van paddo’s. De bedoeling is, zo meldt zijn woordvoerder, dat hij nog deze week op grond daarvan beslist of de verkoop aan banden moet worden gelegd, dan wel helemaal verboden. Dat laatste houden ingewijden voor „zeer onwaarschijnlijk”. De instelling van een leeftijdsgrens ligt volgens hen meer voor de hand.
Het rapport is afkomstig van het Coöordinatiepunt Assessment en Monitoring (CAM), dat als organisatie is ondergebracht bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en waarin onder meer de GGD van Amsterdam is vertegenwoordigd. Deze dienst signaleert over de afgelopen jaren een trend in bad trips na het gebruik van hallucinogene paddestoelen. En bijna altijd gaat het dan om buitenlandse toeristen, in ruim negentig procent van de 120 gevallen. De onderzoeker van de GGD concludeerde dat vooral de voorlichting aan toeristen, die vaak voor het eerst gebruiken, veel beter moet.
Als minister Klink de verkoop van de paddo aan banden gaat leggen, moet worden gedacht aan het verhogen van de leeftijdgrens naar achttien jaar. Volgens cijfers van het Trimbos-instituut dat zich bezighoudt met verslavingszorg, moet het aantal regelmatige paddogebruikers in de leeftijdsgroep van 12 tot 19 jaar worden geschat op 15.000 jongens en 3.000 meisjes. Op de vraag of men ooit paddo’s had gebruikt zeiden 45.000 jongens ‘ja’.
De minister kan ook het aantal smartshops verminderen. Hij deed die suggestie zelf vorige maand al bij de beantwoording van vragen van het VVD-Kamerlid Fred Teeven die voorstander is van een algeheel paddoverbod.
De dood van een 17-jarig Frans meisje dat in maart van dit jaar onder invloed van paddo’s in Amsterdam van een brug sprong, bracht de drug al onder de aandacht van de politiek. Het incident was aanleiding voor een Kamermeerderheid om aan te sturen op een verbod op verse paddo’s. De fracties van CDA, VVD, CU en PVV herhaalden gisteren dat standpunt nog eens nadat bekend was geworden dat een Fransman in Amsterdam zijn hond had gedood „onder invloed van paddo’s”. Later werd na onderzoek door een psychiater van de GGD bekend dat zijn daad vermoedelijk niets met paddogebruik te maken had.
De gedroogde variant van de paddestoelen valt onder de Opiumwet en is verboden. Ook het verwerken van paddo’s in producten is niet toegestaan. Het stadsbestuur van Amsterdam heeft ruim een week geleden nog twee smartshops gesloten omdat daar de Opiumwet werd overtreden. In de winkels zakken stonden met gedroogde paddestoelen, waarin de verboden stof psilocine voorkwam. Ook in maart werden op last van het bestuur twee Amsterdamse smartshops gesloten.
De GGD adviseert de verkoop van paddo’s zo veel mogelijk te beperken tot de acht smartshops in de stad en gedroogde en verwerkte paddo’s te weren. In de winkels moet meer informatie, in meerdere talen, worden verstrekt over dosering en risico’s. Verder doet de GGD een dringend beroep aan de branche om niet meer dan één bakje paddo’s (ca. 35 gram zogeheten Mexicaanse paddo’s of het equivalent hiervan) per twee personen te verkopen aan toeristen.
Paul G. van Oyen van de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) ondersteunt de aanbevelingen van de GGD: „Wij willen niets te maken hebben met gedroogde paddo’s en producten waar paddo’s in verwerkt zijn. We zijn van mening dat de verkoop van de verse paddestoelen professioneler moet worden aangepakt maar dat die zeker niet verboden moet worden. Dat zou een ramp zijn. De hele handel verdwijnt dan in de illegaliteit. Met als gevolg dat het aantal incidenten alleen maar zal toenemen.”
Roel Kersemakers van Jellinek, de instelling voor verslavingszorg in Amsterdam, constateert dat er zelden mensen in de problemen komen door het gebruik van de paddestoelen: „Paddo’s zijn niet verslavend. De mensen die onwel worden, zijn vaak degenen die naar Amsterdam komen om een weekendje te trippen. Veel klachten zijn het gevolg van het mixen van paddo’s met andere drugs. Vooral de combinatie met alcohol pakt slecht uit.”