Bron: Prague Post
29 november 2007
Auteur: Markéta Hulpachová
Op 14 november rolden politieagenten van de Nationale Anti-Drug Sectie (NPDC) een bende van vier op die beschuldigd worden van productie en verdeling van pervitin, een plaatselijk gefabriceerde soort methamfetamine. Na een maandenlang onderzoek, kon de politie de criminele bende volgen tot een gehuurd appartementje in Brno waar 3 leden samen kilos pervitin zouden hebben gemaakt. “De verdachten vervoerden een deel van de drugs naar Teplice, waar ze het ruilden voor heroïne,” zegt NPDC woordvoerder Bretislav Breicha.
Hoewel de politie nog niet zeker weet hoeveel pervitin de bende precies produceerde, kan het voorval als voorbeeld dienen van een hedendaagse trend op de plaatselijk illegale drugmarkt: Terwijl andere Europese landen een groeiende belangstelling voor cocaïne vaststellen, blijven heroïne en pervitin de hard-drugs bij voorkeur van de lokale druggebruikers.
Dit werd vastgesteld door het Europees Observatie Centrum voor Drugs en Drugverslaving (EMCDDA, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Dit agentschap van de Europese Unie stelde op 22/11/2007 haar jaarrapport voor waarin nieuwe trends in middelenmisbruik en illegale drugsmokkel in de EU besproken worden. “Door het stimulerende effect lijkt cocaïne erg op het Tsjechische pervitin,” zegt Pavla Chomynová, woordvoerster van het Nationale Observatie Centrum voor Drugs en Drugsverslaving (NMCDDA, National Monitoring Center for Drugs and Drug Abuse), de lokale tak van de EMCDDA.
“Pervitin is relatief makkelijk te krijgen. De prijzen voor pervitin zijn een heel stuk lager dan de prijzen voor cocaïne, dus gaan gebruikers vaker op zoek naar pervitin,” vertelt ze. Uit het rapport blijkt nog dat 1 op 500 (= 0,2%) Tsjechen in 2006 cocaïne had gebruikt terwijl er in heel Europa 4,5 miljoen mensen cocaïne gebruikten (+- 0,9%).
“Het percentage cocaïnegebruikers is hier zo marginaal dat onze instelling moeite moest doen om ze in te passen in sommige EU statistieken en grafieken,” verklaart Viktor Mravcik, die het nationale onderzoek voor het EU rapport leidde.
Terwijl het plaatselijke cocaïnegebruik relatief laag blijft, stijgt de productie en het gebruik van pervitin: in 2006 registreerde de NPDC nationaal 19.700 pervitin gebruikers.
Door zijn alomtegenwoordige populariteit en zwaar verslavend karakter is pervitin niet alleen doorgedrongen tot in kleine steden en dance-fuiven, maar ook in andere delen van de regio’s stijgt het gebruik. In het rapport staat: “Methamfetamines zijn de belangrijkste drug bij mensen die nood hebben aan behandeling in Slowakije en bij sommige bevolkingsgroepen in Hongarije wordt een hoog gebruiksniveau waargenomen.”
Thuisgekweekte verslaving
De pervitinproductie stijgt al elk jaar sinds de jaren 80. “Methamfetamine is eigenlijk een typische Tsjechische zaak,” vertelt Chomynová. Het begin van pervitingebruik kan teruggebracht worden tot WO II. In de jaren 70 en 80 verspreidde het gebruik zich. “Dat was toen de drug ingang vond bij gesloten groepen die de kennis hadden om zelf de drug te maken,” zegt Chomynová.
In die tijd was het hoofdingrediënt van de drug, pseudo-efedrine, relatief makkelijk te vinden. “In 2002 sloot in Roztoky u Prahy, een stad 6 kilometer ten noorden van Praag, één van de grootste pseudo-efedrine fabrieken ter wereld haar deuren”, vertelt Chomynová. “Nu, vijf jaar na de sluiting van de fabriek slagen de koks en gebruikers van pervitin er regelmatig in om pseudo-efedrine te halen uit vrij verkrijgbare medicijnen,” voegt ze toe.
Terwijl de eerste effecten van pervitin vergelijkbaar zijn met de effecten van cocaïne, is er wel een verschil in de langetermijngevolgen. “In tegenstelling tot cocaïnegebruik, kan pervitingebruik wel degelijk langdurig psychologische schade veroorzaken en leiden tot bepaalde soorten psychose,” volgens Chomynová.
Afgezien van de stijgende populariteit van pervitin en een gestabiliseerd, maar hoog aantal heroïnegebruikers, staat de Tsjechische Republiek ook bovenaan wat betreft het marihuanagebruik bij jongeren. Gemiddeld heeft 13% van alle Europese jongeren het afgelopen jaar marihuana gebruikt. Met een nationaal gemiddelde van 19,3% komt de Tsjechische Republiek in de Europese rangschikking op de tweede plaats na Spanje.
“Maar effectieve preventie heeft de trend omgebogen naar een afname van 2% tot 4% sinds 2002,” verklaart Mravcik.
Ondanks deze trends vertoont de algemene situatie in Europa tekenen van verbetering. “Na 10 jaar van stijgend druggebruik, komt Europa nu misschien in een stabielere fase,” stelt het rapport. Heroïnegebruik en druginjectie worden over het algemeen minder gewoon, en na een volgehouden toename sinds de jaren 90, “blijkt uit nieuwe gegevens dat het cannabisgebruik zich stabiliseert.”
Desondanks worden deze positieve ontwikkelingen ontsiert door een ontnuchterende eindconclusie. “Europa riskeert zijn doel niet te halen wat betreft het verminderen van het aantal druggerelateerde doden,” beweert het rapport. Er zijn “tussen de 7.000 en 8.000 doden door overdosis per jaar, en uit de recentste gegevens blijkt niet dat dit verminderd.
Markéta Hulpachová kan bereikt worden op
mhulpachova@praguepost.com