Bron: The Independent, 17 november 2007
Door Colin Brown, assistent politiek redacteur
Het hoofd van de VN anti-drug eenheid heeft Nato troepen gevraagd hard op te treden tegen de heroïneproductie in Afghanistan – een beleid dat ingaat tegen voorstellen van de regering Brown.
In de loop van de volgende weken zal Gorden Brown in het Lagerhuis zijn strategie voor het winnen van Afghaans vertrouwen en het terugdringen van de invloed van de Taliban toelichten. Hij zal voorstellen boeren meer te betalen dan wat hun papaveroogst zou opleveren in ruil voor het stopzetten van de papaverteelt.
Tot hiertoe is de Britse campagne om de papaverproductie te vernietigen jammerlijk mislukt, volgens het jaarlijkse rapport van het VN bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC). Het grootste groeigebied situeert zich in de Helmand provincie, een Taliban bolwerk, waar Britse soldaten dagelijks slag leveren.
Britse en geallieerden troepen zoeken manieren om de heroïnedealers te raken door de drugfabrieken in Afghanistan te vernietigen. Maar de Britse ministers willen vooral niet dat de Afghaanse boeren die hun brood verdienen met de papaverteelt in de steek gelaten worden.
Dit heeft al spanningen veroorzaakt met de VS-administratie, die er bij de Britten op aandringt om het sproeien vanuit de lucht te steunen. Hamid Karzai, de Afghaanse president is echter gekant tegen luchtsproeien en een hooggeplaatst ambtenaar van Downing Street maakte gisteren duidelijk dat Mr. Brown zal voorstellen een meer sympathieke oplossing te zoeken voor de boeren. “We moeten nauw samenwerken met de betrokken gemeenschappen”, zei hij.
Antonio Maria Costa, directeur van de UNODC kwam met cijfers die aantoonden dat de Afghaanse drugexport naar het westen de brandstof was van de Afghaanse opstand. In de eindversie van het onderzoeksrapport voor 2007 verklaarde de UNODC baas dat de papaverkweek was gestegen met 17% tot 193.000 hectaren. De heroïneproductie sprong met één derde vooruit tot 8.200 ton.
Het rapport rekent voor dat Afghanistan nu instaat voor 93% van de wereld opiumproductie en dat het land de grootste producent van verdovende middelen is sinds het 19de eeuwse China. Helmand produceert ongeveer de helft van de nationale heroïneproductie. Boeren verdienden ongeveer 1 miljard dollar aan de handel, waarvan de totale waarde op 4 miljard dollar wordt geschat. Een percentage van dit bedrag gaat naar districtsambtenaren door een belasting op het gewas. De rest van dit bedrag wordt verdeeld onder opstandelingen, krijgsheren en drugsmokkelaars, volgens het rapport.
De groothandelsprijs voor een gram heroïne groeide bij elke overgestoken grens, merkt het rapport op. In Afghanistan zelf kost een gram 2,5 dollar, in Pakistan 3,5 dollar, in Iran wordt dat 8 dollar, in Turkije is dit al 22 dollar. In Duitsland is dezelfde gram al 30 dollar waard. In Engeland en Rusland wordt er 33 dollar betaald.
“De potentiële inkomsten voor criminelen, opstandelingen en terroristen zijn enorm en dit bedrag loopt in de honderden miljoenen dollar”, verklaarde Costa.
“Omdat die drugs de opstand financieren, heeft de NATO er belang bij om het Afghaanse leger te steunen bij de vernietiging van druglabo’s, markten en konvooien. Vernietig de drughandel en je snijdt de belangrijkste geldtoevoer van de Taliban af.”
Lord Malloch-Brown, minister van staat bij Buitenlandse Zaken, informeerde onlangs zijn collega’s over de plannen van het Departement voor Internationale Ontwikkeling om langetermijn betalingen te voorzien om boeren te betalen om te stoppen met de papaverproductie en iets anders te kweken.
Een Engelse hulpvereniging, de Senlis Council, krijgt ondertussen echter meer en meer steun voor het alternatieve plan om de jaarlijkse papaveroogst op te kopen om er morfine van te maken om tegemoet te komen aan het morfinetekort.