Bron: The Observer
2 december 2007
Auteur: Jamie Doward en Mark Townsend
De enquête van Binnenlandse Zaken is ‘zelfverheerlijkend en ontgoochelend’
De regering botste gisterenavond met zijn eigen adviseurs over het nieuwe drugbeleid.
Een invloedrijk comité van Binnenlandse Zaken plaatse grote vraagtekens bij de bevragingsprocedure voor de 10-jaren strategie die in april onthuld wordt. De Advisory Council on the Misuse of Drugs (ACMD, adviesraad voor drugmisbruik) beschreef de procedure als ‘zelfverheerlijkend en over het algemeen ontgoochelend’ en trok de geloofwaardigheid van een groot deel van het bewijs dat aan de regering werd getoond in twijfel.
Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zie vorige maand nog dat de inspraakprocedure, georganiseerde door het enquêtebureau Mori, erg ‘open’ verlopen was en dat er een uitgebreid aantal gezichtspunten en meningen was vertegenwoordigd.
Maar de raad zei: ‘Wij vinden dat men de kans heeft laten liggen om enerzijds het probleem voor de volksgezondheid in relatie tot drugmisbruik aan te pakken en anderzijds iets te doen aan het evenwicht tussen een aanpak vanuit volksgezondheidsstandpunt en de justitiële aanpak of de handhaving.
Daaraan voegt de raad toe: ‘Wij zijn bezorgd omdat het geleverde bewijs en de gevolgde interpretatie niet gebaseerd zijn op diepgaand onderzoek. Er wordt te weinig erkent dat de informatie onbevestigd en van dubieuze kwaliteit is.
Gisterenavond vroegen politici zich af of uit het antwoord van de raad niet bleek dat de regering meer geïnteresseerd was in haar bekende deuntje in plaats van de oorlog tegen drugs ernstig aan te pakken.
‘Het mislukken van het drugbeleid is nu wel volledig duidelijk, als zelfs het eigen adviescomité Binnenlandse Zaken misleiding en zelfverheerlijking verwijt,’ vertelde Nick Clegg, kandidaat voor de leidersplaats bij de Liberal Democraten. ‘Wanneer wordt de overheid nu eens wakker om te erkennen wat veel gewone mensen al langer weten: we verliezen de oorlog tegen drugs,’ zei Clegg.
Steve Rolles van denktank Transform, die de VN ook adviseert over drugbeleid, verklaarde: ‘De bevragingsprocedure voor de nieuwe strategie was pijnlijk.’ Vorige maand noemde Transform de consultatieronde zelfs ‘bedrog’, volgens hen had de overheid toch al lang beslist om door te gaan met de huidige strategie.
De grote bezorgdheid om de te volgen drugstrategie volgt uit de waarschuwingen van hooggeplaatste politieofficieren dat cannabis nu een grotere ‘langetermijn’ bedreiging is voor Engeland dan cocaïne. De toenemende potentie van hoogwaardige ‘skunk’ in combinatie met het toenemende bewijs voor doorgedreven criminele organisatie bij de productie eiste al snel prioritaire aandacht. Ziekenhuizen meldden onlangs dat het aantal mentale stoornisgevallen ten gevolge van cannabisgebruik, gestegen was met 73%.