Bron: PR-INSIDE, 10 december 2007
BERN, Zwitserland (AP) – Maandag blokkeerde het Zwitserse parlement een burgerinitiatief om marihuana te legaliseren.
De wetgevers stemden 106-70 tegen het voorstel om consumptie, bezit, aankoop en kweek van cannabis voor persoonlijk gebruik te legaliseren. Over het voorstel werd gedebatteerd omdat Zwitserse burgers een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen verzamelden.
De centrum-rechtse meerderheid zei dat ze het voorstel verwierp om kinderen te beschermen. Vertegenwoordigers van de oppositie beweerden dat het verbod meer problemen veroorzaakt dan het oplost.
De ‘nee’ stem was sterker dan 4 jaar geleden, toen een gelijkaardig initiatief werd verworpen met een 96-89 stemming in de nationale raad.
Gezondheidsminister Pascal Couchepin, een heftig voorstander van hervorming van het drugbeleid in 2003, maakte maandag bekend dat de 7 regeringsleden het ‘nee’-kamp steunden en verklaarde dat een uitzondering voor cannabis niet gerechtvaardigd was. Couchepin’s opmerkingen staan in schril contrast met zijn argumenten van 4 jaar geleden, toen hij vond dat “het verbod op cannabis en alcohol altijd al een mislukking is gebleken.”
Socialistische vertegenwoordigers en enkele leden van Couchepin’s centristische Radicale Partij gaven aan dat het verbod een zwarte markt voor illegale drugs in stand houdt die gecontroleerd wordt door maffia-achtige groepen die geen rekening houden met de gezondheid van minderjarigen. Zij vinden dat de overheid de markt moet reguleren.
Hoewel cannabis illegaal blijft, tolereren de overheden in vele Zwitserse kantons het bezit van deze drug in kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik.
Zwitserland is één van de meest tolerante landen wat drugs betreft. Zij hebben heroïneprogramma’s waarbij verslaafden de drug kunnen gebruiken in gecontroleerde centra. De heroïne wordt betaald door de ziekteverzekering van de overheid. Verslaving wordt beschouwd als een ziekte en niet als een misdaad.
De Zwitserse burgers kunnen de regeringsbeslissing ongedaan maken door een landelijk referendum af te dwingen en dan een nationale meerderheid en een meerderheid in de helft van de 26 kantons achter het voorstel te krijgen.