Drugsbeleid politieke partijen gespeend van realiteitszin
Bron: Lesscrime.nl
door Hans van Duijn
20 November 2008
Tijdens het bewind van de Amerikaanse president Nixon is eind jaren zestig de War On Drugs gestart.
Inmiddels zijn we decennia verder: drugs zijn gemakkelijker te koop dan ooit tevoren, de hoeveelheid gebruikers is niet afgenomen en het aantal probleemgebruikers is redelijk stabiel. Tegelijkertijd worden overal ter wereld onschuldige burgers geconfronteerd met de gevolgen van de War On Drugs: meer corruptie, meer geweld, meer diefstal, meer berovingen, meer schietpartijen, meer moord en doodslag.
Jaarlijks worden wereldwijd vele miljarden gestopt in een strijd die overduidelijk niet te winnen is, maar die voor de bevolking heel veel ellende met zich meebrengt. Alleen al in Nederland pompt de overheid jaarlijks meer dan 1,5 miljard euro in deze strijd. Politici durven het onderwerp niet stevig beet te pakken. Meestal probeert men zich gemakshalve te verschuilen achter internationale verdragen, kennelijk benauwd er electoraal last mee te krijgen.
Less Crime heeft de drugsstandpunten van alle fracties in de Tweede Kamer onder de loep genomen. Politieke partijen die de waarheid niet onder ogen willen zien en zonder goede argumenten de strijd tegen drugs (en dus de overlast voor de bevolking) in stand willen houden of willen opvoeren scoren hoog als struisvogel. Daartegenover staan de partijen die met goede argumenten de strijd tegen drugs willen beëindigen en ook bereid zijn zich daarvoor hard te maken. In deze laatste categorie valt niet één fractie. De meeste partijen scoren 50 procent: zij willen softdrugs wel legaliseren, maar het gebruik van harddrugs blijven bestrijden.
Alle fracties zijn ruim tevoren op de hoogte gesteld van de Less Crime-uitslag en in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze bekend te maken. Daarvan heeft slechts één fractie gebruik gemaakt (GL).
De uitslag is als volgt:
100 procent struisvogel:
CDA (41 zetels), PVV (9 zetels), ChristenUnie (6 zetels), SGP (2 zetels) en Verdonk (1 zetel). (Totaal 59 zetels.)
De laatste fractie heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek om binnen de daarvoor gestelde termijn haar standpunt bekend te maken.
50 procent struisvogel: PvdA (33 zetels), SP (25 zetels), VVD (21 zetels), Groenlinks (7 zetels), D66 (3 zetels) en PvdD (2 zetels). (Totaal 91 zetels.)
De oorsprong van de War On Drugs gaat terug tot een conferentie in Shanghai in 1909. Tot die tijd waren drugs veelal legaal en hadden ze een eigen plaats in de culturen en subculturen van verschillende bevolkingsgroepen – in sommige gevallen al honderden of duizenden jaren. In 2009 bestaat de zinloze strijd tegen drugs dus honderd jaar. Het wordt tijd dat er een eind aankomt. Velen bij de politie, rechterlijke macht, advocaten, wetenschappers, maar ook heel veel anderen zijn daar inmiddels wel van overtuigd.
—
Oud-voorzitter Hans van Duijn van de Nederlandse Politiebond is na zijn pensionering van start gegaan met Lesscrime.nl. Wij vinden dat overheden hun burgers niet de overlast mogen bezorgen van een volkomen foute politieke inschatting. De inschatting namelijk dat je via een verbod de productie, handel en het gebruik van drugs kunt doen eindigen.
Lesscrime.nl gaat de bevolking mobiliseren om een einde te maken aan de omvangrijke drugsgerelateerde criminaliteit waarvan vooral de ‘gewone’ burgers last hebben. Krachten zullen worden gebundeld met soortgelijke organisaties in andere landen zoals bijvoorbeeld www.leap.cc in de USA.
Hans van Duijn is daar inmiddels tot de ‘Advisory board’ toegetreden en zal LEAP (ook) in Europa vertegenwoordigen.