Bron:
BN/De Stem
2009.09.13
Door: Laurent Heere
BREDA – Mag de rechter in een kort geding het aangekondigde softdrugsbeleid onderuit halen? Natuurlijk niet, vindt Bas Roozendaal, de advocaat van de burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom.
Zeker wel, meent Harrie Nieland, de raadsman van acht coffeeshops die vanaf woensdag met sluiting worden bedreigd.
De burgemeester hebben immers aangekondigd dat ze geen enkele gedoogde coffeeshop in hun steden willen overhouden. Drugstoeristen uit België moeten maar in eigen land blijven of elders in Nederland hun joints gaan halen.
Het geding gisteren in Breda is de eerste ronde. Want beide advocaten zijn het erover eens dat uiteindelijk de bestuursrechter een uitspraak moet doen.
Maar Nieland en de coffeeshophouders willen dat de ondernemers – “allemaal meer dan twintig jaar gevestigd” – de kans krijgen die juridische strijd te voeren terwijl de verkoop door gaat. Dat kost volgens hem ongeveer een jaar.
De burgemeesters op hun beurt hebben streng politie-optreden aangekondigd, incluis marechaussee en Belgische agenten, om de handel zo snel mogelijk de kop in te drukken.
Nieland wilde met het geding in ieder geval voorkomen dat de bestuursrechter – bij een volgende procedure – zegt: ‘U bent bij mij aan het verkeerde adres. U had een kort geding moeten aanspannen.’ Nieland: “In 2005 heeft de Raad van State als hoogste bestuursrechter dat gedaan.”
Dat juridische strijdpunt is dus op voorhand van tafel.
De coffeeshops hadden graag een proefproces willen aanspannen, om daarmee de fundamentele vraag voor te leggen of de burgemeester wel op hun eigen houtje het hele Nederlandse drugsbeleid ongeldig mogen verklaren voor de twee gemeenten.
Maar de burgemeesters willen keihard ingrijpen. En zien ze wel of de rechter het daarmee eens is.
Waar de ministers discussiëren over een pasjessysteem voor Belgen, zegt de advocaat van de burgemeester: verkoop van soft drugs is een criminele activiteit.
Overigens is de aangekondigde sluiting na de twee overtreding van de regels (überhaupt geen verkoop) geen straf voor wangedrag. Nee, het is het herstel van de rechtmatige toestand, zegt advocaat Roozendaal.
De mensenrechten van de coffeeshophouder worden aangetast, beweert Nieland.
De rechter mag de knoop dinsdag doorhakken.