Bron: BN / De Stem
Donderdag 1 juli 2010
door Hessel de Ree
Het drugstoerisme mag dan zijn gedecimeerd door de sluiting van de coffeeshops, daarmee zijn de drugsoverlast en -criminaliteit nog niet verdwenen uit Roosendaal en Bergen op Zoom.
Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van Courage. Het samenwerkingsverband van onder meer politie en gemeenten tegen drugsoverlast en -criminaliteit zegt daarom ‘onverminderd alert te blijven’.
Het afgelopen halfjaar nam het Courageteam in beide steden in totaal vijftig kilo softdrugs in beslag. Dat gebeurde door agenten in burger en uniform die zich na het verbod op de verkoop helemaal zijn gaan richten op de illegale straathandel en het oprollen van de criminele netwerken achter de hennepteelt.
Ook zijn er in de regio 53 hennepkwekerijen ontmanteld, waarbij via de rechter voor 900.000 euro aan criminele winst is teruggevorderd.
Het opsporen en ontmantelen van kwekerijen is een van de speerpunten van Courage, mede omdat deze vorm van criminaliteit leidt tot gevaarlijke situaties en overlast in woonwijken.
Hoewel het aantal drugstoeristen dat Roosendaal en Bergen op Zoom bezoekt spectaculair is teruggelopen van 25.000 tot zo’n tweeduizend per maand, daalt het aantal meldingen bij het Meldpunt Drugsoverlast niet.
Voor de sluiting van de coffeeshops kwamen er uit Bergen op Zoom maandelijks gemiddeld 21 klachten binnen, ongeveer evenveel als nu.
In Roosendaal blijkt zelfs sprake te zijn van een stijging van het aantal meldingen van overlast: van gemiddeld dertien naar negentien per maand in 2010.
Volgens Courage betekent dit niet automatisch dat de werkelijke overlast is toegenomen.
Uit enquêtes door wijkcommissies in beide steden en uit interviews met bewoners door onderzoeksbureau Beke, blijkt bijvoorbeeld dat de bewoners van oude overlastwijken juist heel tevreden zijn met het nulbeleid. Ze zeggen amper nog drugstoeristen in hun buurt te zien.
Dat bewoners toch (meer) drugsoverlast melden, komt volgens Courage vermoedelijk mede door de verhoogde bereidheid om dit te doen, mede als gevolg van de publiciteit rond het einde van het gedoogbeleid en oproepen van de burgemeesters om aan de bel te trekken.
Dat is volgens de politie tevens een verklaring voor de zeer forse, maar tijdelijke stijging van het aantal overlastmeldingen in september 2009, de maand dat de coffeeshops dicht gingen.
Veel Belgische drugstoeristen die niet op de hoogte waren van de sluiting, kochten toen bovendien illegaal drugs en dat leidde tijdelijk tot meer zichtbare straathandel. Die leverde eveneens extra klachten op.