3 november 2014
door Guy Tegenbos, Maxie Eckert, Jan Temmerman
De Vlaamse (VAD), Brusselse (Fedito Bruxelloise) en Waalse (Fedito Wallonne) koepelorganisaties die het alcohol- en drugwerkveld in België vertegenwoordigen pleiten maandag voor een volledige decriminalisering van cannabis. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD) gaf in onze ochtendkrant aan te willen bekijken of er een nieuw beleid rond het gebruik van Cannabis moet komen.
In een persbericht waarschuwen de koepelorganisaties voor het gebruik van cannabis. ‘Cannabis is geen onschuldig product.’ Het roken van cannabis leidt tot aandoeningen van de luchtwegen en verhoogt het risico op longkanker. Wie veel en/of vaak cannabis gebruikt, kan verslaafd worden en langdurig cannabisgebruik verhoogt het risico op cognitieve stoornissen.
‘Het verbieden van Cannabis is evenwel niet de beste oplossing’, aldus de koepels maandag. ‘Zo houdt het verbod de illegale handel en de criminaliteit in stand. Bovendien kan de overheid, zolang het middel illegaal blijft, de kwaliteit ervan op geen enkele manier controleren. Dat is nochtans nodig: nieuwe variëteiten en kweektechnieken die vandaag op illegale plantages gebruikt worden, versterken de psychoactieve werking van cannabis en vergroten zo ook de risico’s.’
VAD en Fedito pleiten daarom voor de volledige decriminalisering van het cannabisgebruik en het bezit voor persoonlijke doeleinden. Daarnaast vragen de organisaties een versterking van de middelen voor preventie en hulpverlening. Ze pleiten voor meer onderzoek op het vlak van reglementering van de productie, de import, de kwaliteitscontrole en de verkoop van cannabis in België.
‘Beperkt aanbod cannabis onderzoek waard’
In De Standaard verklaarden de criminologen Brice De Ruyver en Cyrille Fijnaut onlangs dat er in een beleid dat de volksgezondheid vooropstelt, plaats kan zijn voor een beperkt en gereguleerd aanbod van cannabis. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), heeft wel oren naar de voorstellen van beide criminologen maar roept ook op tot voorzichtigheid.
‘Ze leggen met hun voorstel de vinger op de wonde’, aldus De Block. ‘Maar we moeten er wel voorzichtig mee zijn. Het gaat om verslavende middelen. Het is minstens het onderzoeken waard. We moeten erover samenzitten met Justitie en met Binnenlandse Zaken. Ook met de deelstaten. Zij zijn verantwoordelijk voor preventie.’