Het roemruchte VARA radioprogramma In de Rooie Haan bestaat 40 jaar en keerde voor één keer terug op de radio. Ook de legendarische Koos Zwart, die jarenlang zijn beursberichten hasj en wiet voorlas in het programma, was van de partij.
Koos Zwart bij In de Rooie Haan, 11 januari 2014:
Presentatrice Henny Stoel: “In de Rooie Haan had een heel aparte rubriek: de beursberichten. Niet van aandelen, maar van softdrugs. Die moesten uit de illegaliteit gehaald worden, vond Koos Zwart en die was zoon van minister Irene Vorrink. Dat was nogal wat. Cameraploegen uit Amerika kwamen naar De Rooie Haan om dit fenomeen te filmen.
Vandaag nog één keer: Koos Zwart.”
Koos Zwart: “In de eerste jaren van het als afwijkend getypeerd drugsbeleid werd er vanuit het buitenland veel op het Nederlandse beleid gemopperd. Maar na vele, vele werkbezoeken begrijpen de buitenlanden de praktische aanpak toch steeds beter. Kiezers in Colorado in de Verenigde Staten spraken zich uit en een kleine groep van 42 ondernemers en winkels heeft sinds tien dagen een wietverkoopvergunning van de deelstaat Colorado. Noordelijker gelegen is Washington State, die weldra dit goede voorbeeld gaat volgen.
De president van Uruguay wil de gebruikers hun vijf wietplanten laten, coöperaties worden mogelijk gemaakt en medische wiet kan verstrekt worden via de apotheek. Van vrije ondernemingsgewijze cannabisproductie zoals in Colorado moet de initiatiefnemer niets hebben. Die vrije jongens houden nu een grote illegale zwarte markt gaande en de inmiddels bekrachtigde initiatiefwet beoogt illegale wiethandel zoveel mogelijk overbodig te maken. In Uruguay en in Colorado is bepleit gebruik en bezit voor eigen gebruik niet langer strafrechtelijk te vervolgen. In Colorado wordt de beoogde harm reduction met het wietwinkelsysteem gestalte gegeven.
Dit is het moment waarop wij in Nederland achteruit gaan sukkelen. En de buitenlanden gaan ons inhalen. Het is droevig te moeten melden dat de door 23 burgemeesters vervaardigde plannen, suggesties en adviezen over hun wietverkoopwinkelsysteem door minister Opstelten zijn afgewezen. Over het Utrechtse voorstel meldde Opstelten niet over volksgezondheid te gaan; enige tijd later zal de staatssecretaris VWS dus nog een reactie geven. Het heeft er gelukkig alles van dat de 23 burgemeesters nu de koppen bij elkaar gaan steken. Deze bijeenkomst was ontluisterend en tenenkrommend en levert geen enkel achterdeurtje op. Meer informatie hieromtrent: raadpleeg website Cannabis-Kieswijzer.nl en website WeSmoke.nl.
En overigens, prijzen omroepen: het hoeft niet meer. In elk van de 600 coffeeshops hangt of ligt immers een prijslijst. Drugsvoorlichting: het moet. Het is telkens weer nodig te waarschuwen voor risico’s. Al jaren is het BNN programma Spuiten & Slikken opzienbarend, spraakmakend en discussie bevorderend. Goed zo! Goedemiddag.”