Bron: De Telegraaf
10 januari 2014
Door Jan Colijn
Biersmokkel leeft op in grensstreek
ENSCHEDE – Kroegeigenaren, organisatoren van feesten en sportclubs trekken steeds vaker de grens over om vanuit Duitsland en België goedkoop bier de grens over te smokkelen.
De angst onder de bierproducenten – met name onder brouwers in de grensstreek – is dat dit ’biertoerisme’ een nieuwe injectie krijgt. Per 1 januari zijn de accijnzen op bier immers met 5,75 procent verhoogd.
Als gevolg van de accijnsverschillen is sterke drank in zowel Duitsland als België fors goedkoper. Cafébazen, maar ook organisatoren van (schuur)feesten en voetbalverenigingen kunnen met illegale inkoop van sterke drank veel geld verdienen. Vanwege de grotere hoeveelheden die naar binnen worden geslagen, is vooral bier lucratief. Particulieren mogen voor eigen gebruik 110 liter vrij de grens overbrengen. Voor commercieel gebruik moet keurig accijns worden afgedragen.
Boter
Nu de bieraccijnzen sinds 2000 meer dan verdubbeld zijn, is er in de grensstreek sprake van een opleving van de oeroude smokkel. Gebeurde dat in het verleden met onder meer boter, vandaag de dag is bier populair.
De brouwers in de grensstreek luiden hierover de noodklok. Vooral de bierproducenten die het traditioneel sterk moeten hebben van consumenten in de regio, waaronder Grolsch in Twente en de Achterhoek en Gulpen en Alfa in Limburg.
Volgens woordvoerder Koen van ’t Hof van Grolsch is er duidelijk een tendens dat kroegbazen en organisatoren van feesten illegaal hun bier in Duitsland inslaan. Per fust van vijftig liter besparen ze bijna twintig euro. „Als we dit echter zien, grijpen we onherroepelijk in.” Grolsch kan volgens de zegsman kroegbazen wijzen op hun contractuele verplichting of het speciale Meldpunt Accijns tippen.
Accijnsverhoging
Directeur Cees-Jan Adema van de brancheorganisatie Nederlandse Brouwers bevestigt de smokkeltrend. Cijfers zijn volgens hem niet beschikbaar: „Dit is een probleem waar lastig de vinger op te leggen is.” Volgens Adema bestaat de vrees dat de biersmokkel de komende tijd een verdere vlucht zal nemen: „Iedere accijnsverhoging werkt dit extra in de hand. Nederland is bezig zichzelf uit de markt te prijzen.”
Vooral ook omdat de vliegende brigades van de douane simpel te omzeilen zijn. De moeilijkheid is bovendien dat ondernemers nog tot twee dagen na aankoop hun drank mogen aangeven bij de douane. Ze moeten dus op heterdaad worden betrapt dat ze dit hebben verzuimd.
Volgens Adema bestaan er goede contacten met staatssecretaris Weekers (Financiën) over de bestrijding van de biersmokkel. Zo is het Meldpunt Accijns gelanceerd. Volgens een woordvoerster van de douane kwamen hier sinds de oprichting in oktober 2012 in totaal 132 meldingen binnen. „Die hebben geleid tot 107 controles.” De zegsvrouw kan niet vertellen hoeveel overtredingen zijn vastgesteld.
Smokkelaars trekken zich er niets van aan. Een organisator van een schuurfeest in de Achterhoek: „We stoppen ons bier gewoon in een veewagen. Geen haan die ernaar kraait. We willen ons niet in de kaart laten kijken, maar het enige waar je op moet letten is dat je dat op een tactisch tijdstip doet.”
De staatssecretaris hoopte met de accijnsverhoging over 2013 zo’n 39 miljoen euro binnen te halen, maar een onderzoeksbureau becijferde dat er juist 76 miljoen aan accijnzen is weggelekt naar de Duitse en Belgische schatkist. Directeur Adema van de Nederlandse Brouwers: „Dat is nog exclusief de biersmokkel. Als je die meetelt, gaat het volgens een voorzichtige schatting om ruim 100 miljoen euro.”