Bron: Maastricht Dichtbij
29 oktober 2012
Door Henri Heanen en Maarten van Laarhoven
Kiezersbedrog? ,,Ja, natuurlijk pleegt de PvdA kiezersbedrog”, zegt voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders Maastricht (VOCM). ,,De PvdA heeft de belangen van een half miljoen cannabisconsumenten verkwanseld.”
VOCM-voorzitter en woordvoerder van de Maastrichtse coffeeshopbranche Marc Josemans heeft na het bekend worden van het onderdeel over de wietpas moeite te geloven wat hij heeft gehoord. Hij stond er immers zelf bij toen PvdA-parlementariër Lea Bouwmeester met haar hand op het hart beloofde dat de wietpas (‘een gedrocht’, aldus het Kamerlid) na de verkiezingen in de prullenbak zou belanden. Het Maastrichtse kandidaat-Tweede Kamerlid Manon Fokke, op dat moment fractievoorzitter voor de PvdA, wijdde er zelfs een campagnespotje aan.
Breekpunt
Josemans: ,,Als jij, zoals de PvdA de afgelopen zomer deed, op de Markt in Maastricht door de microfoon gaat lopen verkondigen dat de wietpas wordt afgeschaft, en dat dat zelfs een breekpunt is in de onderhandelingen, dan pleeg je in mijn ogen kiezersbedrog als je de wietpas – al dan niet in een uitgeklede versie – doodleuk opneemt in het regeerakkoord.”
Ingezetenen
De wietpas verdwijnt, aldus de officiële melding uit Den Haag. Klanten van coffeeshops hoeven zich niet langer te registeren, zoals in de oorspronkelijke plannen van het vorige kabinet, maar moeten wel een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning én een uittreksel uit het bevolkingsregister laten zien om aan te tonen dat ze in Nederland wonen.
Afgezwakte versie
Dat staat in het vandaag gepresenteerde regeerakkoord van VVD en PvdA. De handhaving van de regels moet volgens hen in overleg met de gemeenten gebeuren.
Veel gemeenten hadden moeite met de huidige praktijk. Wie wiet wil kopen in een coffeeshop in Zuid-Nederland, moet sinds 1 mei lid worden en zich registreren. Burgemeester Onno Hoes van Maastricht erkende eerder dit jaar dat dit gedoogcriterium ertoe leidt dat mensen coffeeshops mijden. Hij pleitte daarom voor een afgezwakte versie van de wietpas, die onderdeel vormt van het huidige regeerakkoord.
In de kou
Josemans, zelf eigenaar van coffeeshop Easy Going in de Hoenderstraat: ,,We hadden vertrouwen in de PvdA. Maar moeten achteraf vaststellen dat deze partij grote woorden heeft gebruikt om de gunst van de zowel de coffeeshopbezoeker als de coffeeshophouder te verwerven, maar ze hebben ons allemaal in de kou laten staan.”
Er verandert dus niet veel rond de coffeeshops. De registratie blijft, en buitenlanders mogen er niet in.
Dooie mus
,,Dit is een dooie mus”, aldus Josemans. ,,Voor de half miljoen blowers in Nederland heeft de PvdA niets binnengehaald. Naast het kunnen laten zien van de ID moet je als coffeeshopklant elke drie maanden een GBA-inschrijving overleggen. Aan de controles verandert niets. Bij controle vraagt men naar je GBA-inschrijving. Dat betekent dat je alweer als wietgebruiker geregistreerd staat bij de overheid.”
Criminelen
,,Ook het stellen van een maximum aan het THC-gehalte in de wiet leidt ertoe dat we de criminelen neer meer werk gaan verschaffen. Daarnaast is er niks gedaan aan de achterkant. De vraag van wie de coffeeshops hun voorraad krijgen, is niet beantwoord. Daarbij komt dat ik kennelijk eisen moet gaan stellen aan de producent bij wie ik niet mag inkopen en die ik niet mag kennen.”
Ballen
,,De PvdA heeft geen ballen. Eerst komen ze met hun voorstel voor een wietwet. Dat was voor de verkiezingen. Daar is nu niks van over gebleven. Kortom: de registratie is niet van tafel, de buitenlanders blijven gediscrimineerd.”
Rechtszaak
Josemans begint op 4 december voor de rechtbank in Maastricht een bodemprocedure tegen burgemeester Onno Hoes van Maastricht in verband met de wietpas. Dit vanwege de vermeende discriminatie van buitenlanders en de registratieplicht.
[foto 2 – ]
Marc Josemans stond er met zijn neus bovenop toen de wietpas op de Markt ten grave werd gedragen