PERSBERICHT DOOR TRANSFORM
10 oktober 2007
Het drugverbod is “niet werkbaar en immoreel” volgens het hoofd van de politie
De hoofdcommissaris van North Wales Police Richard Brunstorm, beveelt in een vandaag uitgegeven rapport aan dat zijn superieuren hem officieel steunen in zijn oproep voor de legalisatie en regulering van drugs. Het rapport was Brunstorm’s bijdrage aan de drugstrategie vraagronde die de Engelse regering begonnen is. Hij raad ook aan dat ze zich aansluiten bij de Transform Drug Policy Foundation. De politieleiding zal op maandag 15 oktober de aanbevelingen bespreken.
Danny Kushlick, directeur van Transform verklaarde:
“Wij zijn zeer blij met Mr Brunstrom’s rapport. De commissaris toont hier groot leiderschap en verbeeldingskracht door openlijk te vragen naar een drugbeleid dat de duidelijke mislukking van de prohibitie vervangt door een legaal systeem met regulering en controle van mogelijk gevaarlijke drugs”.
“Mr Brunstrom’s oproep is minder verbazingwekkend als je bedenkt dat het verbod en de illegale markt die het creëert, de grootste oorzaak is van misdaad in het VK. Dit kostte de afgelopen 10 jaar al £100 miljoen enkel aan misdaadkosten. Als ervaren politieman heeft hij van op de eerste rij kunnen zien dat je contraproductief bezig bent als je de verantwoordelijkheid voor een handel in mogelijk gevaarlijk stoffen in handen geeft van oncontroleerbare en dikwijls gewelddadige criminelen. Zijn oproep om de drugmarkten binnen de invloedsfeer van overheidscontrole te brengen, staat in schril contrast met de populistische wet en orde profilering van eerste minister Gordon Browns, die onlangs nog verkondigde dat “drugs nooit gedecriminaliseerd zullen worden”.
“De huidige vraagronde van de regering over de te volgen drugstrategie heeft alle discussie over alternatieven voor het verbod uitgesloten, zonder enige verklaring en ondanks het systematische mislukken van het drugverbod gedurende tientallen jaren. Mr Brunstrom’s rapport gooit deze pragmatische alternatieven nog eens stevig op tafel, waar ze thuis horen, als je tenminste ernstig wil praten over ‘wat werkt’. Hopelijk steunt de politieleiding de aanbevelingen van de commissaris en hopelijk onderzoeken ook andere lokale politieafdelingen de inspanningen die ze moeten leveren bij het handhaven van het drugverbod. Dit toont aan dat er een vernieuwde kritiek komt op het verbodsbeleid dat Mr Brunstrom in zijn rapport beschrijft als ‘niet werkbaar en immoreel’. Dit zou binnenlandse zaken en de regering moeten dwingen om de zaak veel serieuzer te nemen dat tot hier toe het geval was. De commissaris verdient enorm respect voor het steunen van een ‘pragmatisch en ethisch’ beleid, ondanks het taboe over het alternatief bij de publieke partijpolitiek. Wie Brunstrom’s vraag al afkeurt, moet opletten dat men zich daarbij niet steunt op wat hij ‘moralistisch dogma’ noemt.