Persbericht van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod
6 oktober 2011
Het kabinet besluit morgen om cannabis met een THC percentage van meer dan vijftien procent tot hard drugs te verklaren. Deze maatregel is onnodig en onuitvoerbaar. Zolang de teelt niet wordt gereguleerd, is het voor coffeeshopondernemers onmogelijk om hun cannabis op THC gehalte te testen.
Tijdens het rondetafelgesprek over drugsbeleid in de Tweede Kamer op 3 oktober j.l. verklaarde Anneke Poortman van het Nederland Forensisch Instituut dat het THC percentage van cannabis alleen in een laboratorium bepaald kan worden. Geen enkel laboratorium of onderzoeksinstituut is bereid cannabis van coffeeshopondernemers te testen, zo blijkt uit aanvragen van de stichting Wiz Art in Stadskanaal, die de gelijknamige coffeeshop exploiteert.
Er zijn nog meer problemen: delen van één dezelfde plant kunnen een afwijkend THC-gehalte hebben. Dat geldt ook voor verschillende planten uit één kwekerij. Daarnaast is het de vraag wie de coffeeshops gaat controleren. Nu al besteedt de politie duizenden manuren aan het controleren van de maximale voorraad van 500 gram in coffeeshops. Daar komt straks de wietpas bij en nu dus ook controle van het THC-gehalte in alle aangeboden cannabis. Wellicht komen er na de ‘animal cops’ nu ook ‘coffeeshop cops’, voor elke coffeeshop één?
Minister president Rutte beloofde Nederland bij de start van zijn kabinet ‘geen betutteling, geen onhoudbare rookverboden in kleine café’s en ook verder geen overbodige regels’. Die belofte lijkt lastig te rijmen met deze onzinnige maatregel. Het THC-gehalte alleen zegt maar weinig over het effect of de ‘sterkte’ van cannabis. De plant bevat zo’n 400 verschillende stoffen, waarvan ruim zestig cannabinoïden. THC is daarvan de bekendste, maar recent onderzoek laat zien dat de rol van cannabidiol (CBD) lange tijd is onderschat. CBD vermindert de werking van THC en heeft een dempend effect op angsten en andere negatieve gevoelens.
Door cannabis met een hoog THC percentage als harddrug te bestempelen, zet het kabinet de basis van het Nederlandse drugsbeleid bij het grof vuil. Het fundamentele onderscheid tussen middelen als heroïne, cocaïne en crack enerzijds en het natuurproduct cannabis anderzijds vervalt. De VOC roept de Tweede Kamer op zich tegen dit onnodige en onuitvoerbare kabinetsplan uit te spreken.
Als bijlage treft u de flyer ‘Cannabis: feit & fictie‘ aan, met tien mythes en misverstanden over cannabis. Meer informatie vindt u op onze website
www.voc-nederland.org
.