Bron: DE ANDERE WERELD
16 maart 2009
Voor het gebouw van de Verenigde Naties in Wenen werd afgelopen week fel geprotesteerd tegen de “top tegen drugs” die daar plaatsvond. Daar kwam namelijk de VN Drugscommissie CND bij elkaar, samen met ministers van volksgezondheid uit de hele wereld. Aan het eind van de week waren ze er uit: ook de komende 10 jaar gaat de strijd tegen drugs onverminderd door. De kern ervan: een repressieve aanpak. Maar niet iedereen was even tevreden met de slotverklaring. Er waren ook landen teleurgesteld. Nederland bijvoorbeeld. In de slotverklaring van de VN is namelijk geen aandacht voor “harm reduction”, het beperken van de negatieve gezondheidseffecten van drugsgebruik. Grote speler Amerika ziet dat namelijk als een eerst stap naar acceptatie van drugs. De vraag is dus: wat kunnen we eigenlijk verwachten van de strijd tegen drugs door de Verenigde Naties?
Op de drugsconferentie in de Oostenrijkse hoofdstad werd onder andere besloten dat het gebruik van heroïne, cocaïne en cannabis moet worden teruggedrongen.
De Drugscommissie van de VN wil daarnaast het accent leggen op de behandeling van verslaafden en hun herintegratie in de samenleving. Gezond zijn wordt de basis van het internationaal beleid tegen drugs. Sommige Europese landen, in het bijzonder Duitsland, zijn niet tevreden omdat er geen specifieke maatregelen worden vernoemd om zwaarverslaafden te helpen. Het uiteindelijke plan dat na twee dagen onderhalen gepresenteerd werd, is niet-bindend.
Ironisch is het overigens wel dat de wereldwijde strijd tegen drugs de afgelopen tien jaar niets heeft opgeleverd. Ondanks een strenger beleid tegen drugshandel en meer hulp voor verslaafden is het drugsgebruik volgens een rapport van de Europese Commissie niet afgenomen. Volgens de VN heeft de drugshandel een waarde van ongeveer 300 miljard dollar per jaar.