10 april 2015
Door Sudpresse
De rechtbanken en het parket in ons land zien een nultolerantiebeleid tegen het bezit van softdrugs als cannabis niet zitten. “We verdrinken nu al in het werk”, klinkt het in de Franstalige kranten van Sudpresse. Het voornemen van de regering-Michel zou daarmee in het water vallen.
Als we mensen gaan vervolgen louter voor het bezit van cannabis, moeten we andere belangrijke dossiers naar achteren schuiven
Philippe Glaude, voorzitter rechtbank van eerste aanleg Luik
Twee korte zinnetjes in het federale regeerakkoord van vorig jaar maakten duidelijk dat de centrumrechtse regeringsploeg een einde wil maken aan het gedoogdbeleid rond cannabis: “Het bezit van drugs is verboden. Het gebruik van drugs in de publieke ruimte kan niet het voorwerp uitmaken van een gedoogbeleid.” Vooral de N-VA drong op die passage aan. Zo besliste ook de stad Antwerpen in 2013 op voorstel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) om cannabisbezit niet meer te gedogen.
Die aanpassing zou er nu dus voor het hele land moeten komen. Alleen ziet justitie dat niet meteen zitten omdat het niet uitvoerbaar zou zijn door het vele extra werk. “Ik zie er het nut niet van in”, zegt Philippe Glaude, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Luik in de kranten van Sudpresse. “Als we mensen gaan vervolgen louter voor het bezit van cannabis, moeten we andere belangrijke dossiers naar achteren schuiven. Door die kleine feiten zal de achterstand bij justitie alleen maar groter worden. Ik zie het parket hier nog geen prioriteit van maken.”
“Eerst extra middelen”
Ook bij het parket zelf duiken er kritische stemmen op. “Als de regering een verbod wil invoeren, zal ze ons extra middelen moeten geven. Nu al worden heel veel zaken zonder gevolg geklasseerd.”
Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verduidelijkt echter dat het huidige gedoogbeleid, dat al sinds 2003 in voege is, niet in strijd is met het regeerakkoord, dat enkel het gebruik van softdrugs ‘in de publieke ruimte’ uitsluit. “De huidige richtlijn laat het bezit van cannabis, ook voor persoonlijk gebruik door meerderjarigen, niet toe, maar stelt dat dit beneden 3 gram geen vervolgingsprioriteit is. Er wordt wel steeds een (vereenvoudigd) proces-verbaal opgesteld”, aldus woordvoerster Sieghild Lacoere.
“Bij gebruik in publieke ruimten wordt hoe dan ook een gewoon pv opgesteld. De richtlijn is dus in overeenstemming met het regeerakkoord dat het gebruik van drugs in een publieke ruimte uitsluit van elk gedoogbeleid, en het bezit van drugs verbiedt.”
Legalisering “wordt geen beleid”
Eerder pleitten experten wel nog voor een gereguleerd aanbod van cannabis. Onder andere de Vereniging voor Alcohol- en Drugsproblemen VAD en criminoloog Brice De Ruyver een oplossing enkel in een gereguleerde en gecontroleerde verkoop van de softdrug, “net als alcohol en tabak”. Ook in het buitenland wordt cannabis steeds vaker uit de criminele sfeer gehaald. Zo is het beperkt bezit ervan nu al toegelaten in vier Amerikaanse staten.
Ook binnen de federale regering zit niet iedereen op dezelfde lijn, zo bleek toen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block liet na het pleidooi van VAD verstaan voorstander te zijn van een studie naar een beperkt en gereguleerd aanbod van cannabis. Maar dat voorstel werd al snel afgeblokt door coalitiepartner N-VA. “Men kan onderzoeken wat men wil, maar dit wordt geen beleid”, was het antwoord van voorzitter Bart De Wever. “Dit moet een heel persoonlijke gedachte zijn van mevrouw De Block.” Ook bij CD&V was men ‘not amused’.