Bron: Metro News
23 Oktober, 2011
Door PER MIKAEL JENSON
“Er moet wereldwijd veel meer samenwerking en toewijding zijn in de strijd tegen drugs”, vindt de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.
One of the most prominent fighters in the war on drugs is calling for the world to get tougher.
Metro
Dinsdag, 25 oktober 2011
Softdrugs moeten mondiaal worden gelegaliseerd Maar de strijd tegen harddrugs als heroïne en cocaïne moet wereldwijd worden opgevoerd Dat zegt de Colombiaanse president Juan Manuel Santos in een exclusief interview met Metro
De al decennia woedende strijd tegen drugs boekte vorig jaar kleine vooruitgang. Door een afname van plantages in Colombia en een plantenziekte in Afghanistan daalde de wereldwijde productie van opium, de grondstof voor heroïne, met 38 procent. In Colombia daalde tegelijkertijd de productie van cocaplanten, waaruit cocaïne wordt gemaakt. Deze productie nam echter weer toe in landen als Peru en Bolivia.
Volgens de Colombiaanse president Juan Manuel Santos is hierdoor een overwinning in de strijd tegen drugs nog lang niet in zicht. Van hem moet de strijd tegen softdrugs worden gestaakt, om die tegen harddrugs te intensiveren. “De wereld moet over een nieuwe aanpak nadenken. Maar ondertussen denken we nog steeds op de manier waarop we de afgelopen veertig jaar te werk zijn gegaan”, zegt hij.
“Er moet veel meer samenwerking en toewijding zijn. Niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook in Europa en de VS. Europeanen en Amerikanen hebben de neiging het belang van de strijd tegen drugs te verwaarlozen. Hierdoor vermindert het effect van ons werk. We moeten aandringen op meer multinationale acties tegen drugshandel en innovatief zijn.”
Denkt u dat legaliseren van softdrugs een stap vooruit is?
Ja, dat kan een goede oplossing zijn. Zolang het overal maar tegelijk wordt ingevoerd.
– U steunt zo’n besluit?
Als de hele wereld het doet: ja.
– Maar iemand moet de eerste stap zetten?
Ja. En dat zal ik niet zijn.
– Waarom niet?
Omdat dit voor Colombia een zaak van nationale veiligheid is. Drugshandel financiert het geweld en criminele groeperin-gen in ons land. Ik word aan het kruis genageld als ik de eerste stap zet.
– Het afgelopen decennium heeft Colombia veel succes geboekt. Nu zie je dat de drugskartels elders in de regio opkomen.
Ons land heeft wereldwijd waarschijnlijk het meest geleden onder de gevolgen van drugshandel: het geweld, economische misdaden en moorden. Wij delen onze kennis over hoe je drugsbendes kunt verslaan met onder meer Mexico.
Je moet naar alle onderdelen van drugshandel kijken: de winsten, het witwassen van geld, misdaad, wapenhandel enzovoort. Dit is allemaal verbonden met drugs en moet wereldwijd worden aangepakt. Voor ons is dit een zaak van nationale veiligheid, in Europa en de VS gaat het over gezondheid en criminaliteit.