Bron: PZC
15 november 2011
door Emile Calon
Eigenaar coffeeshop Checkpoint in Terneuzen beticht politie van uitlokking
DEN HAAG – Uitlokking. Zo noemde eigenaar Meddie Willemsen van de Terneuzense coffeeshop Checkpoint het feit dat hij na de eerste inval door de politie in 2007 gewoon door mocht gaan met de verkoop van softdrugs.
De Terneuzenaar, die in Zwitserland woont, werd maandag gehoord tijdens het hoger beroep tegen hem en zijn coffeeshop. Vorige week donderdag, op de eerste dag van het proces, verscheen hij niet waarop de voorzitter van het gerechtshof via zijn advocaat hem dringend vroeg om alsnog te komen.
Willemsen gaf de raadsheren van het Haagse gerechtshof maandag inzage in hoe er tot aan de tweede inval in 2008 gewerkt werd bij Checkpoint. Zo vertelde hij dat ‘s nachts de softdrugs werden opgeborgen in het drankhok. ,,Dat was de veiligste plek.” Ook vertelde hij dat op de dag van de eerste inval, toen de politie veel meer softdrugs aantrof dan de toegestane 500 gram, de bedrijfsleider die ochtend ziek thuis was waardoor er die ochtend, bij het verdelen van de voorraden, er het een en ander mis ging. ,,Dat er zoveel werd gevonden, was niet de bedoeling.”
Ook hield hij de raadsheren voor dat hij aan het proefdraaien was met een pasjessysteem op het moment dat de politie voor de tweede maal binnen viel. Volgens hem zou het systeem veertien dagen later echt worden ingevoerd en was het de bedoeling om uiteindelijk terug te gaan naar de verkoop van zo’n zes kilo per dag. Op het moment van de inval werd er ruim tien kilo per dag verkocht.
De eigenaar vertelde ook over het contact dat hij had met gemeente en politie. ,,Die contacten waren goed.” Volgens hem werd er regelmatig overlegd met vooral de burgemeester en was deze, en de belastingdienst, op de hoogte van de omzet van de coffeeshop. De plannen om minder bezoekers te trekken kwamen volgens Willemsen van hem en niet van de gemeente. ,,Wij wilden minder maar dat kon niet van de een op de andere dag. Dan zouden er op het gebied van openbare orde problemen zijn ontstaan.”
Het proces gaat donderdag verder. Dan wordt onder andere burgemeester Jan Lonink als getuige gehoord.