Bron: Maastricht Aktueel
22 november 2011
De fracties PvdA, D66, GroenLinks, PVM, SP en Stadsbelangen zijn voornemens vandaag een motie in te dienen tijdens de raadsvergadering betreffend de invoering van de wietpas.
Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad van Maastricht is nog steeds tegen invoering van de clubpas / wietpas. Het is echter duidelijk geworden dat deze pas van bovenaf door het Ministerie opgelegd zal worden en dat daardoor de gemeentelijke volksvertegenwoordigers daarmee feitelijk buitenspel worden gezet.
De gemeentelijke volksvertegenwoordigers rest dan slechts de taak om de invoering van deze pas voor de eigen inwoners van de stad zo goed mogelijk te regelen. Zij willen de Maastrichtenaren niet nogmaals aan een proef blootstellen. Zeker niet als daarmee alle overlast voornamelijk op het bordje van Maastricht komt te liggen. Nu immers Venlo (terecht) niet als proeftuin wil dienen, komt het zwaartepunt voor Limburg wel weer heel zwaar op Maastricht te liggen, geven de fracties aan.
Een clubpas / wietpas enkel kan worden ingevoerd als Maastricht daarbij verzekerd is van extra politiecapaciteit. Zeker in het begin zal extra capaciteit nodig zijn, en vervolgens zal moeten worden gekeken of dit in het kader van de veiligheid noodzakelijk wordt geacht. Maastricht wenst ook niet op te draaien voor de financiële gevolgen die aan de clubpas / wietpas verbonden zijn. Als het Ministerie een dergelijke pas wil invoeren, zal het Ministerie borg moeten staan voor de financiële consequenties die aan invoering van een pas verbonden zijn.
De fracties verzoeken het College van Burgemeester en Wethouders om aan de Minister duidelijk te maken dat Maastricht niet wil dienen als proeftuin voor de clubpas / wietpas en dat Maastricht in navolging van Venlo van mening is dat een wietpas enkel landelijk kan worden ingevoerd. Ook dient het Ministerie te zorgen voor extra agenten om de overlast te bestrijden, wanneer het Ministerie toch overgaat tot invoering van de clubpas / wietpas. Nu de Minister middels de clubpas / wietpas de gemeentelijke autonomie op het gebied van het te voeren drugsbeleid aan banden legt, dient het Ministerie ook op te draaien voor de kosten die hieraan verbonden zijn. Het is immers geen gemeentelijke maatregel. Aldus de PvdA, D66, GroenLinks, PVM, SP en Stadsbelangen Maastricht.