Bron: VOC
30 mei, 2011
Myranda Bruin, coffeeshophoudster in Rotterdam en actief binnen de VOC en de Taskforce Handhaving Cannabis, is niet bang voor de wietpas. Lees haar reactie op de plannen van Ivo Opstelten, onze liberale minister van veiligheid en justitie.
Buiten de problemen met de praktische uitvoering van zo’n ledenadministratie is de wietpas afgelopen week onmogelijk gemaakt door twee moties die ingediend zijn in de Eerste Kamer met betrekking tot de evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens. De moties Franken (CDA) en Tan (PvdA) zijn beiden met steun van tien partijen aangenomen ter vergadering 24 mei j.l., met van dhr. Franken het verzoek aan de regering bij wetsvoorstellen vijf criteria in de besluitvorming te betrekken. Tan verzoekt om een wetsvoorstel identiteitsmanagement. Dag Wietpas.
Door de Minister wordt gerefereerd aan de (goedkeurende) uitspraak van het Europese Hof. Ter herinnering: het Hof heeft geoordeeld dat het ingezetenencriterium WEL tegen de Europese grondwet is, maar tijdelijk ingezet mag worden tegen overlast door drugstoerisme voor de periode dat die overlast bestaat. Bepaald geen vrijbrief voor het landelijk invoeren van een pas met lokale functie.
Ook de komende uitspraak van de Raad van State inzake Maastricht-Josemans wordt in de brief genoemd. Chapeau Josemans, u hebt geschiedenis geschreven. Het gaat de boeken in als het ‘Josemansarrest’, zoals dat ook genoemd werd door de rechter van de Raad van State. Wij wachten met spanning af (en ik met 70% vertrouwen in een goede afloop). Hoop dat het ook een hoop ellende af kan weren in Maastricht zelf, want daar hebben jullie het helemaal niet makkelijk.
Dan verwacht ik hem met zijn 350 meterregel heel snel, in Rotterdam om te beginnen. Ook dat zal verwerkt worden in de nieuwe richtlijnen per 1 juli 2011. Opstelten schermt met de kerncijfers 2009 van Ladis, zij hebben in april een bulletin uitgegeven “15 jaar Cannabishulpvraag in Nederland”. Voor liefhebbers ook onder de knop, hoe groot is nu eigenlijk die groep verslaafden en kwetsbare jongeren, waar al deze maatregelen voor zijn?
Van de 18.000 cannabisconsumenten in de verslavingszorg in 2009 met allerhande andere verslavingen, is 13% onder de 20 jaar, dat zijn hooguit 2340 jonge probleemgebruikers van o.a. cannabis. (Slechts 14 van de 18.000 hebben alleen cannabisgebruik als enige probleem). De hulpvraag is ook gestegen, maar vooral onder de leeftijdsgroep 30-50. Iemand enig idee van het aantal (probleemloze) volwassen consumenten in Nederland, schattingen lopen nogal uiteen?
Het lijkt me ook een goed plan om eens aan minister Schippers van Volksgezondheid te vragen in welk opzicht deze maatregelen bijdragen aan de volksgezondheid. Waar is een van de pijlers van ons gedoogbeleid gebleven: de bescherming van de consument ?
Myranda Bruin