Bron: BN DeStem
20 juni 2012
Franka van der Rijt
ROOSENDAAL – De drugstoerist mag dan verdwenen zijn uit het Roosendaalse en Bergse straatbeeld; drugscriminaliteit is zeker niet uitgebannen.
Om daar effectief een vinger achter te krijgen, moet drugsbestrijdingsteam Courage het in beide steden over een andere boeg gooien. Informatiekoppeling tussen de verschillende instanties (zoals belastingdienst, corporaties, gemeente en politie) is daarbij essentieel.
Dat staat in het Jaaroverzicht Courage 2011 dat is aangeboden aan de gemeenteraden van Roosendaal en Bergen op Zoom. Na het sluiten van de gedoogde coffeeshops in 2009, is in beide gemeenten stevig ingezet op controles van illegale verkooppunten. Daarbij is vorig jaar gebleken dat grote integrale handhavingsacties nog maar weinig overtredingen aan het licht brengen. De indruk bestaat dat drugsexploitanten beter voorbereid zijn op grote controles en elkaar waarschuwen. Er zijn ook signalen dat de detailhandel steeds meer gebruikt wordt als dekmantel voor drugsverkoop, vooral in Bergen op Zoom. Kleinschalige ad-hoccontroles, waarbij wel grondig geïnspecteerd wordt, werken beter om dit soort duistere praktijken te ontdekken. In 2011 werden in Roosendaal meer dan 45 panden gecontroleerd, in Bergen op Zoom 20.
‘Omvangrijke dossiers’
Uit het jaarverslag blijkt verder dat vorig jaar totaal voor ruim zeven miljoen euro aan verdovende middelen in beslag is genomen: vooral hennep en hennepplanten. Courage meldt dat er welgeteld één gram heroïne in beslag is genomen (waarde 39,50 euro) en bijna driehonderd xtc-pillen met een waarde van ruim 1.100 euro. In Roosendaal werden 44 hennepkwekerijen ontruimd, in Bergen op Zoom 68. Het aantal meldingen van drugsoverlast bij Courage nam af van 971 in 2010 naar 849 vorig jaar. Behalve tastbare drugshoeveelheden probeerde justitie zoveel mogelijk illegaal verkregen (drugs)inkomsten terug te vorderen. In 2011 liepen die ontnemingen op tot ruim 603.000 euro. Waarbij de verwachting is dat dit bedrag verder oploopt omdat er voor ‘enkele omvangrijke dossiers’ nog ontnemingen berekend moeten worden.
2011 was ook het jaar waarin de politie ging werken met het zogeheten Districtelijk Interventie Team (DIT). De nadruk van DIT ligt bij drugszaken, maar het team kan ook ingeschakeld worden als er snelle actie nodig is, bijvoorbeeld bij autobranden of inbraakgolven.
De tijd dat Roosendaal en Bergen op Zoom overspoeld werden door wekelijks 25.000 drugstoeristen uit België en Frankrijk is in ieder geval voorbij. Courage stelt dat een ‘lichte verschuiving’ waarneembaar is naar woonwijken, maar dat de drugsklanten hun heil toch vooral elders zoeken: in Breda, de grensstreek en dieper België in.