Bron: Maastricht Dichtbij
18 januari 2012
Altijd is er wel iets te doen rondom de invoering van de wietpas. Maar hoe zit dat nou precies? Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), geeft zijn visie over de haken en ogen aan de wietpas. De wetswijziging werd op 1 januari ingevoerd, maar de daadwerkelijke uitvoering van het beleid start in mei.
Maximaal tweehonderd mensen kunnen zich bij de coffeeshop laten registreren als lid. Het wordt aan de ondernemer overgelaten wie hiervoor in aanmerking komt. Het is voor Josemans wel duidelijk dat het geen ‘fysieke’ wietpas wordt. “Dit is erg fraudegevoelig en er zijn betere manieren om klanten te registreren.”
Verder is het onduidelijkheid ten top, laat Josemans weten. “Wij weten net zo min als alle anderen wat de bedoeling is. Zelfs de minister weet het niet, anders zou hij wel met duidelijke informatie naar buiten komen.” Het enige wat ze van minister Opstelten te horen krijgen is wat hij allemaal wil. “Maar wat hij wil, is niet eens mogelijk binnen de grenzen van de wet.”
Wietpas juridisch onuitvoerbaar
“Er wordt voor de boekhouding al vastgelegd wat er wordt verkocht in de zaken. Maar als het aan de minister ligt, moet er nu per klant een boekje worden bijgehouden van zijn aankopen. Dit is wettelijk verboden. Mensen hebben recht op privacy. Daarnaast zouden de coffeeshophouders hun ledenlijsten met informatie moeten overleggen aan controleurs. Maar die gegevens gaan we niet zomaar aan de eerste de beste ambtenaar meegeven. God weet wat er met die gegevens gebeurt.
Daarnaast wil de minister de wietpas inzetten om coffeeshops kleiner en beheersbaarder te maken door buitenlanders te weren. Ook dat mag niet volgens de wet. Je kan alleen de pas invoeren om overlast gevende bezoekers buiten de deur te houden. Maar dan moet er ook worden bewezen dat de overlast van deze bezoekers afkomt. We hebben helemaal geen last de van buitenlandse bezoekers. Er zijn altijd wel een paar rotte appels, maar dat is hetzelfde met Nederlanders. Je kunt geen etiketten gaan plakken zonder gevolgen.”
De gevolgen
“Een groot deel van de coffeeshopbezoekers komt uit het buitenland. 1,7 miljoen buitenlandse bezoekers weten nog niet eens dat ze na 1 mei niet meer de coffeeshops in kunnen. Dus hoe we dat moeten aanpakken… Wat ik wel weet is dat er nog een staartje aan de invoering gaat komen. Als we deze bezoekers buiten de deur moeten houden, lopen we ook de nodige inkomsten mis. Dit komt neer op een dikke 2000 banen die wegvallen in Maastricht. Daar zal de gemeente ook niet blij mee zijn. Kortom de jacht op coffeeshops levert alleen nog maar meer problemen. Er moet juist worden gekeken naar de illegale handel.”
Meer en meer gemeenten keren zich tegen de invoering van de wietpas. “Het is nog afhankelijk van de meerwaarde en de juridische uitvoerbaarheid welk besluit er wordt genomen”, zegt Josemans. Tot op de dag van vandaag is er dan ook nog niks geregeld door de VOCM. “We wachten op duidelijke aanwijzingen van de minister of burgemeester Onno Hoes waar we ons aan moeten houden. Dan gaan we pas actie ondernemen”, besluit de voorzitter zijn verhaal.