Bron: [VNG Magazine
>http://www.vngmagazine.nl/]
30 november, 2012
In de Tweede Kamer leeft grote verwarring over de ‘lokale inkleuring’ van het wietbeleid die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voorstaat, nu de landelijke wietpas ‘niet meer nodig’ is.
Zo maakt de gemeente Amsterdam voorlopig geen punt van de anderhalf miljoen toeristen die hier een coffeeshop willen bezoeken. Tegelijk wordt zij geacht buitenlandse consumenten te weren uit de shops. Wanneer dat moet gebeuren is de Kamer evenmin duidelijk, zo bleek deze week bij de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie.
Volgens D66-woordvoerster Magda Berndsen moeten de burgemeesters van de grote steden weten waar zij aan toe zijn: ‘Het is wel of niet de wet handhaven.’ Zij verbaast zich erover dat het kabinet de wietpas een jaar geleden nog verkocht als ‘het wondermiddel tegen overlast’, terwijl dezelfde pas nu ‘een gegarandeerd middel voor overlast’ blijkt.
De SP vraagt zich af wat er eigenlijk verandert als binnenkort in de coffeeshop in plaats van een wietpas een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie en een paspoort moeten worden overhandigd.
Volgens minister Opstelten weten de burgemeesters van de G4 precies waar ze aan toe zijn en wat hen te doen staat. Voor alle steden, dus ook voor Amsterdam, gaat dezelfde richtlijn gelden met onder meer toepassing van het ingezetenencriterium. Dit houdt in dat alleen ingezetenen van Nederland toegang hebben tot coffeeshops. De handhaving hiervan kan wat hem betreft echter gefaseerd worden ingevoerd. Opstelten wil de gemeenten daarmee vooral lokaal ruimte geven, want de ene gemeente is de andere niet.
SP en D66 geven in een motie hun eigen inkleuring van lokaal maatwerk: gemeenten kunnen er voor kiezen niet actief te controleren op het ingezetenencriterium. ChristenUnie en CDA dienden precies een tegenovergestelde motie in om zonder uitzondering in alle gemeenten het ingezetenencriterium te handhaven. Over deze (en andere) moties wordt dinsdag gestemd.
Opstelten raadde beide af, want het beleid voor lokaal maatwerk steekt volgens hem toch echt anders in elkaar. De regie hierover ligt overigens vooral bij het lokale bestuur. De Kamer wijdt op 20 december nog een apart overleg aan de wietpas die ‘niet meer nodig’ is. De handhaving van het ingezetenencriterium moet in principe op 1 januari van start gaan.