Bron: VOC
19 december 2013
Het verzet tegen de ramkoers van minister Opstelten (VVD) op het gebied van cannabis wordt harder. De burgemeesters die cannabis willen reguleren werken aan een congres en een manifest, met steun van prominente politici als Job Cohen (PvdA), Frits Bolkestein (VVD) en Ab Klink (CDA). Dit schrijft de burgemeester van Eindhoven in antwoord op vragen van VVD raadslid Ferry van den Broek.
Opstelten (VVD) blijft groeien in zijn rol als ‘last drug warrior‘. Uit vandaag gepubliceerde antwoorden op Kamervragen van Marith Rebel (PvdA) over legalisering van cannabis blijkt dat hij elke vorm van experiment met regulering blijft afwijzen.
Maar het lokale bestuur begint er genoeg van te krijgen en voert de druk op. Hoe ze dat doen, legt de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) uit in antwoord op vragen van VVD raadslid Ferry van den Broek. Hieronder staan alle vragen en antwoorden.
Raadsvragen van het raadslid dhr. F. van den Broek (VVD) over motie proef regulering cannabisteelt
In december 2012 werd op initiatief van de VVD de motie ‘lokale cannabisteelt’ ingediend. Deze motie is, met uitzondering van het CDA, door de gemeenteraad aangenomen. We zijn inmiddels bijna een jaar verder en ook de Minister van Veiligheid en Justitie heeft vorig jaar aangegeven om de wensen van gemeenten over de achterdeur te inventariseren. Dit brengt ons tot de volgende vragen:
1. In de motie is een beslispunt opgenomen om de uitspraak van de raad te communiceren met anderen gemeenten. Zijn hier reacties op gekomen en zo ja, wat was de inhoud van deze reacties?
2. In de motie is een beslispunt opgenomen om de uitspraak van de raad te communiceren met de Minister van Veiligheid en Justitie. Heeft de Minister al een officiële reactie gegeven? Zo ja, hoe interpreteert het college de reactie van de Minister van Veiligheid en Justitie?
3. Wat zijn de vervolgacties van het college in relatie tot de reacties van de andere gemeenten?
4. Wat zijn de vervolgacties van het college in relatie tot de reactie van de Minister van Veiligheid en Justitie?
5. Is er contact geweest binnen de VNG over de Eindhovense motie?
Antwoord van burgemeester en wethouders:
1.
Ja, de door de raad aangenomen motie is gecommuniceerd met andere gemeenten. Er zijn instemmende reacties op de Eindhovense motie vanuit andere gemeenten ontvangen. Vele gemeenteraden in Nederland hebben vergelijkbare moties aangenomen.
2.
Ja, de Minister heeft kennisgenomen van de door de raad aangenomen motie alsmede van het Eindhovense pilotvoorstel regulering wietteelt. Hij heeft onlangs in een gesprek met de burgemeester laten weten dat hij niet openstaat voor experimenten op het gebied van regulering. De Minister is van mening dat het toelaten van dergelijke lokale experimenten in strijd is met internationale verdragen en de Opiumwet. De Minister heeft aangegeven dat hij de Tweede Kamer voor het kerstreces zal informeren over o.a. de gemeentelijke plannen op het gebied van regulering van wietteelt, de uitkomsten van een internationaal onderzoek en over de juridische aspecten hieromtrent. Vervolgens zal de Tweede Kamer bepalen of en wanneer zij hierover met de Minister in debat zal gaan.
3. / 4.
Wij hebben kennisgenomen van de plannen van diverse gemeenten op het gebied van regulering van wietteelt. Eindhoven werkt op dit dossier nauw samen met de gemeente Utrecht (wethouder Everhardt) en gemeente Heerlen (burgemeester Depla). Gezamenlijk wordt gekeken op welke manier de Minister op andere gedachten kan worden gebracht. Binnenkort zal er, op initiatief van de gemeenten Utrecht, Heerlen en Eindhoven, een bestuurlijke bijeenkomst plaats vinden over regulering van wietteelt waarvoor de burgemeesters en de wethouders volksgezondheid worden uitgenodigd. Het gaat om de steden die plannen hebben ingediend bij de minister. Uitkomst van de bestuurlijke bijeenkomst is een gemeenschappelijk opgesteld manifest waarin de uitgangspunten en overwegingen voor regulering worden vastgelegd. Dit manifest zal vervolgens worden aangeboden wordt aan het kabinet.
Verschillende voormalig bestuurders, zoals de heren Cohen, Bolkestein en Klink, hebben hun medewerking toegezegd om hun steun betuigen aan de reguleringsplannen van de gemeenten. Zij hebben zich al eerder positief uitgelaten voor de regulering van wietteelt. Ook vanuit de (juridische) wetenschap, de branche en op internationaal niveau zullen gezaghebbende vertegenwoordigers het manifest ondersteunen. Het manifest is tevens een manier zijn om regulering van wietteelt actief via de landelijke media op de politiek maatschappelijke agenda te plaatsen. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met leden van de Tweede Kamerfracties om gericht politieke steun te verwerven om lokale experimenten op het gebied van regulering mogelijk te maken.
5.
De VNG is op de hoogte van het Eindhovense standpunt. Er is begin van dit jaar contact ambtelijk contact geweest.
Eindhoven, 17 december 2013