Bron: Dichtbij Roermond
12 december 2013
Door Henri Haenen, dichtbijredacteur
Burgemeesters willen congres over regulering wietteelt
ROERMOND – De burgemeesters van de acht Limburgse coffeeshopgemeenten willen een congres gaan organiseren over het wat genoemd wordt reguleren van de achterdeur. Daarmee wordt bedoeld het mogelijk maken van wietteelt onder controle van de overheid. Dat bleek gisteren tijdens een bijeenkomst van de burgemeesters. Erg concreet zijn de plannen nog niet, aldus de Roermondse burgemeester Peter Cammaert. Gedacht wordt aan een congres ergens in het midden van het land, begin volgend jaar.
Dat betekent dat ook burgemeesters van andere delen van Nederland mee doen aan het congres. Volgens burgemeester Paul Depla van Heerlen wordt nog deze week bekend gemaakt wat de bedoeling is. Ook hij kon er niet veel meer over zeggen.
Wietteelt is nu volledig in handen van criminelen, behalve in een land als Uruguay. Dat land besloot onlangs om wietteelt door de staat te laten controleren. Daarmee is in dat land een eind gemaakt aan de macht van de drugsmaffia.
In Nederland is het zover nog niet. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) is dwars voor de plannen om te gaan reguleren gaan liggen. Hij laat de politie er liever op los slaan, ook al staat vast dat het niets helpt.
Vorig jaar werden in Nederland 5500 wietplantages ontdekt en geruimd. In die tijd kwamen er net zoveel weer bij. In totaal wordt het aantal criminele plantages in ons land geschat op zo’n 30.000, waarvan de meeste in Limburg en Brabant.
Een deel van de op deze manier geteelde wiet gaat naar de coffeeshops, maar een belangrijk deel gaat naar straathandel en buitenland. Om die reden willen de Limburgse burgemeesters het gedoogbeleid breder trekken. Nu worden alleen de coffeeshops gedoogd. Je mag dus wiet (ver)kopen, maar je mag wiet niet telen. Dat is verboden. Alleen strenge bijbelvaste gelovigen komen op het idee dat wiet als manna uit de hemel regent en zo in de coffeeshops terecht komt, en zo bijvelvast is niemand in ons land. Om die reden vinden de Limburgse burgemeesters (althans in meerderheid) dat ook de wietteelt gedoogd moet worden, zij het onder strenge voorwaarden. De teelt moet onder strenge controle van de overheid staan, waarbij ook gekeken wordt naar gezondheidsaspecten. Coffeeshops krijgen in dit plan voortaan gemeentewiet, anders gezegd.
De acht Limburgse coffeeshopburgervaders hebben hun plan bij Opstelten ingediend. Een Opstelten die overigens vooraf al liet weten dat van regulering niks in komt, zolang hij de baas is. En hij is nog wel even de baas, naar het zich laat aanzien. En dus kan een congres van experts op het gebied van wietteelt en regulering misschien helpen om Opstelten verder onder druk te zetten.
Het zou dan het tweede congres over regulering in korte tijd zijn. Op 31 oktober vond al een soortgelijk congres met deskundigen plaats in Utrecht. Dat werd georganiseerd door Epicurus, een organisatie gesteund door coffeeshophouders, die voor regulering van de wietteelt zijn. Dat is en blijft immers de enige manier om een halt toe te roepen aan de almaar uitdijende macht van drugscriminelen, die misbruik maken van mensen in financiële nood en in hun woningen wietplantages inrichten. Met alle ellende van dien.