Bron: De Stad Utrecht
22 november 2013
Wel of niet doorgaan met de Social Cannabis Club?
Moet de gemeente Utrecht doorgaan met de Social Cannabis Club of is het kansloos project? De overgrote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad is voor.
Fractievoorzitter Heleen de Boer van GroenLinks vindt dat Utrecht door moet gaan met de Social Cannabis Club. “Allereerst om gezondheidsredenen. Via de Social Cannabis Club kunnen we meer grip krijgen op de productie van cannabis en de hoeveelheid werkzame stoffen hierin, zoals THC. Bij een te hoge THC-waarde is de kans op psychoses namelijk groter. Bijkomend voordeel is dat je de productie uit het criminele circuit haalt.”
Ook de PvdA is voor voortzetting van het experiment met de Social Cannabis Club, aldus raadslid Marleen Haage. “Maar wel graag wat meer vaart erin brengen. Utrecht was een van de eerste gemeentes die een dergelijk initiatief nam, maar inmiddels worden we links en rechts ingehaald door andere steden. Het lijkt me overigens een goed idee als Utrecht gezamenlijk optrekt met deze steden.”
Liefst zo snel mogelijk, stelt fractievoorzitter Klaas Verschuure van D66. “Maar we hebben wel toestemming nodig van het Rijk en het probleem is dat minister Opstelten van Justitie zich tot nu toe halsstarrig tegen dit soort initiatieven blijft verzetten. Maar we laten het daar niet bij zitten. Ook vanuit de Tweede Kamer wordt druk uitgeoefend. D66 heeft voorgesteld om in plaats van op pro deo advocaten te bezuinigen te bezuinigen op de enorme kosten van de war on drugs door de invoering van gecontroleerde wietteelt. Dan sla je twee vliegen in één klap: het is beter voor de gezondheid van de gebruikers omdat je meer grip krijgt op het THC-gehalte van cannabis en het is veiliger omdat je de productie uit het criminele circuit haalt. Je kunt het eventueel ook biologisch gaan verbouwen. Drie vliegen in één klap.”
Een zinloos experiment, dus geldverspilling vindt VVD-raadslid Mark Dijk. “Je weet van tevoren dat het kansloos is en dat het Openbaar Ministerie gaat ingrijpen.” Dijk gelooft ook helemaal niet dat gereguleerde wietteelt de criminaliteit zal verminderen. “Het overgrote deel van de wietteelt is bedoeld voor de export. Zoals Colombia de grootste cocaïne-exporteur is, zijn wij de grootste hennep-exporteur.” Wat de VVD betreft handhaaft Utrecht de huidige gedoogconstructie. “Dat is het minste van alle kwaden.”
Het CDA is vanaf het begin tegen de cannabisclub geweest, vertelt raadslid Eiko Smid. “Het is niet de taak van de overheid om de cannabisproductie ter hand te nemen. Dat is een hellend vlak.”
De SP is voor legalisering van cannabis en ziet de cannabisclub als een goede eerste stap in die richting, aldus raadslid Nicole van Gemert. “We hopen dat het Utrecht lukt om hiermee een precedent te schapen en dat andere gemeentes zullen volgen. Desnoods gaan we het met minister Opstelten tot op ‘t hoogste niveau uitvechten.”
De ChristenUnie vindt, zo stelt raadslid Jan Wijmenga, het misleidend dat er bij cannabis nog steeds over softdrugs wordt gesproken. “Cannabis begint steeds meer op harddrugs te lijken en de gezondheidsrisico’s worden daarmee groter. Ik denk ook niet dat het de gemeente Utrecht gaat lukken om een cannabisclub te beginnen.” (deStadUtrecht.nl – Mario Gibbels)