Op dinsdag 27 mei daagt het Antwerpse Daklozen Aktie Komitee (DAK) het stadsbestuur voor de politierechtbank om een GAS-boete (Gemeentelijke Administratieve Sancties) te betwisten.
Door: Koen Calliauw
Daklozen Aktie Komitee daagt stad voor de rechter
Het Antwerpse stadsbestuur stelt de GAS voor als een mogelijkheid om ‘kleine overlast’, zoals sluikstorten, buiten de rechtbank om te beteugelen. Maar al snel werden deze sancties willekeurig misbruikt om het aanbrengen van affiches te beboeten, zoals COMAC- en PVDA-afdelingen ondervonden. In Antwerpen zijn ze nu een wapen geworden tegen vrije meningsuiting. En dat ondervond het DAK. Deze organisatie is een van de weinige die het vertrouwen genieten van zwaar verslaafde druggebruikers.
Vorig jaar op Allerheiligen organiseerde het DAK samen met partners als Free Clinic, de parochiale werking ’t Vlot, ENCOD en Inpud (International Network People who Use Drugs) een symbolische actie op het De Coninckplein, dé place to be van deze groep. De actie ging door ondanks een verbod van burgemeester Janssens (sp.a). Het DAK kreeg een GAS-boete van 80 euro in de bus wegens het niet respecteren van het… samenscholingsverbod.
Het verbod om op dat plein samen te komen kwam van burgemeester Janssen. Die liet zich daarbij inspireren door rechtse zogenaamde buurtcomités als De Bilzen. Het DAK beschouwt dat als een sabotage van een hulpverleningsproject. Drugverslaafden zijn zieken, patiënten en geen criminelen. Er rust een enorm stigma op drugverslaafden. Zij zijn als het ware de lepralijders van deze tijd.
Blijkbaar vormen een kwetsbare groep en hun organisaties hier een test case voor het stadsbestuur. Om vandaar ook andere oppositie als stakersposten of acties tegen de oorlog te gaan bemoeilijken en beboeten. Daarom is het proces dat het DAK inspant zo belangrijk. Edith Flamand van Progress Lawyers Network is hun advocaat. Ook de PVDA steunt het DAK in deze zaak. De partij legt de nadruk op het gevaar dat de GAS-wetgeving een onderdeel wordt van nog meer repressie. En ook de koepel van sociale en democratische organisaties A!A! (Antwerpen In Actie) volgt de zaak op de voet.
Burenfeest op de trappen van het gerechtsgebouw
Dezelfde dag als het proces is het Burendag in Antwerpen. De verantwoordelijke van het DAK diende bij de organisatoren van deze Burendag een aanvraag in voor een subsidie van 50 euro, omdat ze de buren wilden uitnodigen voor een fijne samenkomst op de trappen van het gerechtsgebouw… Deze 50 euro werd echter geweigerd. In Antwerpen kunnen blijkbaar alleen onderdanige initiatieven op respect rekenen.
Samenkomst DAK-proces (9de kamer van de politierechtbank) dinsdag 27 mei, 9.00 u op de trappen van het nieuwe gerechtgebouw, Bolivarplaats.