Swisster
5 juli 2008
door Malcolm Curtis
Vier federale partijen steunen gezamenlijk een initiatief om het verbod op cannabisgebruik door volwassenen af te schaffen, terwijl het verbod strikt blijft gelden voor minderjarigen. Zwitserse kiezers mogen in november stemmen over de zaak, die vier jaar geleden verworpen werd door het parlement, in een referendum.
Een coalitie van federale Zwitserse politieke partijen van verschillende strekkingen steunt de nieuwe poging om marihuanagebruik te decriminaliseren. Verkozen leden van de radicale, christendemocratische, socialistische en groene partijen keurden vrijdag een initiatief ter regulering van cannabisgebruik goed, terwijl cannabisgebruik voor minderjarigen expliciet illegaal wordt
De Zwitserse kiezers mogen zich op 30 november over de zaak uitspreken. Parlementsleden in Bern verklaarden dat het initiatief een “redelijk beleid” voorstelt ten aanzien van het gebruik van marihuana, een beleid dat te verkiezen is boven het huidige verbod.
Zij wezen er op dat het voorstel effectieve bescherming voorziet voor jongeren door het strikte verbod voor minderjarigen. Niettemin blijft de groep erbij dat het roken van een joint een persoonlijk keuze is waarover elk individu zelf kan beslissen.
“De emotionaliteit moet uit het debat geweerd worden,” volgens Geri Müller, groen parlementslid in Aargau. Volgens een verslag van de ATS nieuwsdienst verklaarde Stéphane Rossini, lid van de socialisten, dat het geen kwestie was van het minimaliseren van de ernst van marihuanagebruik, maar van voorbij de dogmatische argumenten en gewetensbezwaren te kijken.
Officieel blijft marihuana een verboden drug in Zwitserland, hoewel bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik getolereerd wordt in veel kantons. De politici die oproepen om de wet te veranderen zeggen dat het huidige verbodsbeleid er niet in geslaagd is het gebruik te verminderen. Christa Markwalder, parlementslid voor de radicale partij, zegt dat het aantal occasionele en regelmatige gebruikers in Zwitserland geschat wordt op 500.000. De 27.500 dossiers (cijfers van 2005) die jaarlijks worden opgestart door de politie, hebben alleen maar voor een extra werklast gezorgd bij politie en gerecht, merkt Markwalder op.
Oorspronkelijk had het initiatief alleen de officiële steun van de socialistische en radicale partij. Vier jaar geleden wees het federale parlement een gelijkaardig voorstel van de regering, af. Zwitserland verwierf een reputatie met een libertijns drugbeleid eind jaren 80, maar de publieke opinie draaide daarna. Het is nog afwachten of de slinger deze keer weer naar de andere kant zal doorslaan.