Bron: ANP
23 april 2008
Woerden, 23 april. Wietteelt moet in Nederland legaal worden.
Tegelijkertijd zou de overheid onder toezicht harddrugs moeten
verstrekken aan verslaafden.
Alleen onder die omstandigheden kan de politie goed de strijd aanbinden
met drugscriminelen.
Dat zegt scheidend voorzitter Hans van Duijn van de grote politiebond
NPB in een woensdag gepubliceerd interview met de GPD-bladen. De aanpak
van drugscriminaliteit heeft de afgelopen jaren volgens hem weinig
opgeleverd, maar trekt wel een zware wissel op de politie. Door de vele
uren die agenten steken in drugsbestrijding, komt de aanpak van andere
vormen van criminaliteit in gevaar, aldus Van Duijn.
De 60-jarige Van Duijn vertrekt eind mei als NPB-voorzitter.
Terneuzen wil proef met legale wietteelt
Bron: PZC
23 april 2008
Terneuzen -Waarnemend-burgemeester Co van Schaik van Terneuzen vindt dat zijn gemeente zich bij wijze van proef moet storten op de legale teelt van wiet.
Met het experiment kan Terneuzen een voorbeeld zijn voor andere gemeenten in het land die ook worstelen met het gedoogbeleid van softdrugs. Van Schaik reageert met het idee van de proef op uitlatingen van scheidend voorzitter Hans van Duijn van de politievakbond NPB, die gisteren pleitte voor een volledige legalisering van de wietteelt. Volgens Van Duijn vecht de politie een niet te winnen oorlog tegen de drugscriminelen. Legalisering van de teelt van softdrugs en het onder toezicht verstrekken van harddrugs aan verslaafden zou veel politiecapaciteit vrijmaken voor de aanpak van andere vormen van criminaliteit meent Van Duijn.
Van Schaik ziet het Terneuzense experiment als een tussenstap naar volledige legalisering van de wietteelt.
Commentaar PZC
24 april 2008
Wietteelt
In navolging van burgmeesters Gerd Leers van Maastricht en Job Cohen van Amsterdam pleit ook de Terneuzense loco-burgemeester Co van Schaik voor versoepeling van het softdrugsbeleid. Van Schaik meldt Terneuzen aan voor een proef met legale wietteelt. De gemeente zou de rol van de coffeeshops over moeten nemen en daarbij buitenlanders kunnen weren. Dit plan is maar op een punt sympathiek. Want het zou drugscriminelen de wind uit de zeilen nemen. Voor het overige is dit idee niet zo best.
De gemeente hoort geen rol te spelen in de productie en verstrekking van genotsmiddelen. Geen drank, geen tabak, geen drugs. Daar is de commercie voor. Zolang Nederland de verkoop van softdrugs gedoogt en het economisch verkeer in Europa vrij is, moet Terneuzen dat in goede banen zien te leiden. Rond de drukbezochte coffeeshop Checkpoint is dat lastig, maar niet ondoenlijk.
Van Schaik lijkt verder weinig gevoel te hebben voor de hardere politieke lijn van de laatste jaren. Die wijst eerder op afbouw van het gedogen dan op volledig legaliseren. De loco-burgemeester mag met Leers, Cohen en sinds deze week ook met oud-voorzitter van de politievakbond NPB Hans van Duijn in goed gezelschap zijn, maar samen bevinden ze zich in een isolement. Dit kabinet Balkenende zal ze niet steunen. Van Europa is ook geen heil te verwachten. Daarom kan Terneuzen dit proefballonnetje van Van Schaik maar beter snel vergeten.