Bron: [Hungarian Civil Liberties Union
>http://www.drogriporter.hu/en/node/976]
12 mei 2008
Door Peter Sarosi
De internationale conferentie over het terugdringen van druggerelateerde schade gaat door in Barcelona van 11 tot 15 mei, met steun van het Departement voor Volksgezondheid van Catalonië.
Op de eerste dag waren er enkele satelliet-evenementen over verschillende thema’s waaronder schadebeperking in gevangenissen, speciale dienstverlening voor mannen of vrouwen, suboxone, alcohol en schadebeperking, HIV preventie in Azië en activisme van druggebruikers (ons verslag van het INPUD congres verschijnt binnenkort).
Paul Hunt, speciaal VN rapporteur voor het recht op gezondheid hield een uitstekende, toonaangevende voordracht waarin hij het had over de opeenstapeling van mensenrechtenschendingen bij mensen die drugs gebruiken. Zo waren er de voorbeelden van ambulanciers die weigeren mensen met een overdosis te behandelen, politieondervragers die verdachten verplichten tot een niet medicinaal ondersteunde afkick om zo bekentenissen los te krijgen, druggebruikers worden gevangen gezet en in een behandeling gedwongen, regeringen verbieden publicaties over schadebeperking, de politie verhindert vreedzame demonstraties tegen drugwetten enzovoort.
“Dit wijdverspreid, systematisch schenden van de mensenrechten is vooral shockerend omdat tussen de druggebruikers vaak de meest kwetsbare en marginale mensen van de samenleving te vinden zijn,” zei Hunt. “Ondanks de massale schaal van de schendingen, ondanks de grotere kwetsbaarheid, volgt er geen publieke verontwaardiging, komt er geen publieke veroordeling en geen officieel onderzoek. In tegendeel: de lange lijst schendingen krijgt nauwelijks enige kritiek. Soms is er zelfs sprake van steun aan de schendingen.”
Mr. Hunt is van mening dat het promoten en beschermen van de mensenrechten voorrang heeft op drugscontroledoelstellingen. Hij moedigde de NGO’s aan om de procedures en mogelijkheden van het systeem met de onafhankelijke rapporteur te gebruiken. Hij verwees naar zijn bezoek aan Zweden, waar hij vaststelde dat er te weinig toegang was tot schadebeperkende diensten en maande de regering aan om haar inspanningen voor naaldenruil en behandeling met vervangingsmiddelen uit te breiden (lees het rapport van IHRA en de Swedish Drug User Union).
Dat de CND (Commission on Narcotic Drugs) zich blijft blindstaren op de drie internationale drugconventies noemde hij een “onverdedigbare situatie waarbij nauwelijks rekening gehouden wordt met de internationale mensenrechten die voortvloeien uit de doelstellingen van Artikel 1 van het VN charter.” Hij zei dat internationale drugcontrole agentschappen werken in ‘parrallelle universums’, maar er zouden aanwijzingen zijn dat de mensenrechten langzaam doorsijpelen in het drugcontrole systeem.