Bron: Crimelink
Door: Hans Van Scharen
29 oktober 2008
Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York in 1998 hebben zich enkele uit de hand gelopen geheime exprimenten met drugs afgespeeld. Dat blijkt uit recent uitgelekte documenten uit archieven van de DEA.
Honderden staatshoofden, ministers en diplomaten, in New York bijeen voor de befaamde UN General Assembly Special Session (UNGASS) on Drugs, waren onbewust slachtoffer van een samenzwering. Op de Algemene VN-vergadering over drugs werden nieuwe ambitieuze doelstellingen geformuleerd in de mondiale strijd tegen drugs.
Uit de DEA-documenten blijkt dat de besluitvorming heeft plaatsgevonden onder invloed van massaal – maar onbewust – geconsumeerde middelen.
In de waterleidingen van het VN-hoofdkwartier werden verdunde doses van het hallucinerende middel LSD toegevoegd. In het sushi-restaurant van het befaamde Waldorf Astoria Hotel, alsook in andere vijf sterren-hotels van New York, werden uiterst potente cannabis varieteiten in het eten verwerkt.
In diverse metrostations werden, om de hitte tegen te gaan, waternevels in de lucht verspreid, vermengd met zuivere Colombiaanse cocaine. Volgens analisten was het resultaat van deze uiterst controversiële undercover-operatie desastreus: het tastte de realiteitszin van de politici en hun diplomaten dermate aan dat zij een onhaalbare en gevaarlijke agenda goedkeurden.
Anno 2008 blijkt immers niet alleen dat deze absurde herlancering van de War on Drugs een complete mislukking is, maar ook dat die de diverse takken van georganiseerde misdaad wereldwijd heeft versterkt dankzij toegenomen inkomsten.
Er wordt nu meer cocaïne en heroïne geproduceerd dan in 1998. Er gaan in diplomatieke kringen en in de wereld van inlichtingendiensten dan ook geruchten, als zou de operatie mede mogelijk zijn gemaakt door materiële steun van drugkartels uit onder meer Pakistan, Colombia en Mexico.
Enkele officiële, niet geheime cijfers: In de VS zitten 2,8 miljoen mensen in de bak, een kwart op basis van drugs gerelateerde feiten. ‘We kunnen ons niet uit het probleem arresteren’, zeiden ooit Amerikaanse wetshandhavers, maar vorig jaar werden 1,8 miljoen mensen gearresteerd wegens drugsfeiten.
Eric E. Sterling, Amerikaans drugsexpert en voorzitter van de Criminal Justice Policy Foundation zette onlangs in een verbijsterend stuk uiteen hoe het Amerikaanse drugsbeleid zelfs de eigen economie begint te schaden. Een overtuigend argument in tijden van Greater Depression, denkt u? U hallucineert!
Wild plassen! Nee, sinds de UNGASS drugsconferentie in 1998, werd elke vorm van een niet ideologisch rationeel geïnspireerd drugsbeleid (dus meer gebaseerd op de realistische harm reduction) genadeloos de kop ingedrukt. Sterker nog, het unieke Nederlandse drugsbeleid dat bij experts internationaal waardering geniet, omdat het niet gebaseerd is op repressie alleen, ligt in Nederland zélf onder vuur.
Terwijl het gedoogbeleid door vriend en vijand een succes genoemd wordt, draaien de regeringen-Balkenende elke doorstart van het befaamde gedoogbeleid de nek om. Kleine kwekers van nederwiet werden massaal opgejaagd, waarna de productie en handel bijna geheel in handen kwam van de georganiseerde misdaad.
Terwijl de kleine kweker een uiterst efficiënt middel zou zijn tegen die nederwietmaffia. Een beleid waarbij men elke gebruiker van cannabis zou verplichten zelf zijn rookwaar kleinschalig te kweken (wel biologisch graag), zou de misdaad een mokerslag toebrengen. En, toch een fijn gegeven in tijden van miljarden injecties in de banken, het zou praktisch gratis zijn!
Maar nee hoor, elk experiment voor een gereguleerde kweek – waar vele bestuurders, burgemeesters en politiemensen jaren geleden al om vroegen – werden door Balkenende cs in hun onmetelijke wijsheid geweigerd. En nu sluiten de burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom de coffeeshops wegens het massale wildplassen en foutparkeren. De drugsmaffia lacht zich rot. Zij drinken een glas, doen een wilde plas en alles bleef niet zoals het was. De eerste illegale drugsadressen waar Jan en Jef modaal hun jointje gaan kopen, draaien zich al warm met combi promo-aanbiedingen crack&smack!
Dus hoe ziet de toekomst eruit? Ronduit fantastisch! Er waait een nieuwe wind in de VS, per slot de mondiale aanjager van de tragische vergissing genaamd war on drugs. Tenminste als de Amerikanen op 4 november de juiste man tot president kiezen.
Want wat vindt Yes-he-can-inhale-Obama van de War on Drugs? Hoewel hij intussen wat meer rond de spreekwoordelijke pot begint te draaien, antwoordde hij eind 2007 openhartig op de volgende vraag van Jann S.Werner, oprichter en oud-hoofdredacteur van Rolling Stone: “Sinds 1973 heeft de War on Drugs de Amerikaanse belastingbetaler vijfhonderd miljard dollar gekost, en bijna vijfhonderdduizend mensen zitten vandaag achter de tralies vanwege drugsfeiten. Wilt u die oorlog als president voortzetten?„ Obama antwoordde toch echt met een duidelijk: “Nee.„
En hij vervolgde met: “Drugs zijn nog altijd een groot probleem: iedereen die de impact van die handel bestudeert, wéét dat. Maar je verandert daar niets aan door een oorlog te ontketenen. Het gaat niet op dat je niet-gewelddadige gebruikers bij hun eerste vergrijp als misdadigers bestempelt of zelfs opsluit. Zo maak je het probleem alleen maar erger: ‘t is duur en contraproductief – in de gevangenis krijgen die jongens geheid een snelcursus criminaliteit. Nee, je moet de zaak door het prisma van de volksgezondheid bekijken. Als we meer geld in onderwijs, behandeling en preventie steken, hoeven we na verloop van tijd vanzelf minder te investeren in drugsbestrijding.”
Ik ben geen expert, maar dat lijkt me zo’n beetje de Nederlandse benadering…niet? Het Nederlands gedoogbeleid is dus nog niet verloren! Hopelijk nodigt Obama snel Balkenende en ministers Klink en Hirsch Ballin uit in het Witte Huis. Net als toen die keer met Jaap de Hoep (die later baas bij de Navo mocht worden) zal blijken dat de Nederlanders erg aangename gasten zijn: ze zijn dankbaar voor de invitatie, geven braaf een handje en doen netjes wat Uncle Sam hen vraagt! En dan kan Klink met steun van de Amerikanen misschien wel de nieuwe baas van de internationale drugbestrijding UNODC worden! Zou dat niet….Yes we Can(nabis)!
Hans van Scharen