In 1993 richtten, op verzoek van de Europese Commissie, veertien organisaties op het gebied van drugs de Europese Coalitie voor Rechtvaardig en Effectief Drugsbeleid op. In twee decennia groeide Encod uit tot een platform van ruim 150 leden, organisaties, bedrijven en burgers die een einde willen aan de oorlog tegen drugs. Met politieke lobby, acties en informatie hebben we hun stem kracht bijgezet bij de Verenigde Naties, de Europese Unie en op nationaal en lokaal niveau.
We zijn de Europese afdeling van een Internationale Coalitie van ruim 500 NGOs uit alle delen van de wereld die het Manifest voor Rechtvaardig en Effectief Drugsbeleid hebben onderschreven (gepubliceerd in 1998).
Onder onze leden zijn organisaties van gebruikers van cannabis en andere drugs, gezondheidswerkers, onderzoekers, activisten en ondernemers. Zie de ledenlijst.
Onze strijd is in een cruciale fase beland. Regeringen van regio’s of landen in de hele wereld zijn begonnen met het afschaffen van het verbod op drugs. De verandering is op komst. Maar hoe zal het toekomstige drugsbeleid er uitzien? Zal het rekening houden met de belangen van gewone burgers?
Na vele jaren lobbyen binnen de Brusselse bureaucratie behaalde Encod een eerste overwinning in het Europees Parlement in december 2004, toen het ‘Catania-rapport’ werd goedgekeurd door een meerderheid van Europarlementariërs. Dit rapport stelt een radicale koerswijziging voor in het drugsbeleid van de EU en beveelt harm reduction en een wetenschappelijke en evenwichtige aanpak aan in plaats van vast te houden aan het verbod op drugs. Het rapport pleit eveneens voor de betrokkenheid van de burgermaatschappij in de ontwikkeling en uitvoering van drugsbeleid.
Sinds 2006 propageert Encod het concept van de Cannabis Social Clubs. Dit zijn verenigingen van burgers die de teelt van een beperkte hoeveelheid cannabis organiseren om daarmee aan hun persoonlijke vraag te voldoen, door middel van een gesloten systeem voor productie en distributie zonder winstoogmerk. Op dit moment opereren de CSC’s legaal in Spanje en België, terwijl er in vele andere landen initiatieven zijn om een legale status voor deze clubs te bewerkstelligen. Steeds meer Europeanen ontdekken de CSC als een perfect middel om aan te tonen hoe legalisering er uit zou kunnen zien.
We organiseren een jaarlijkse Algemene Vergadering waar alle leden welkom zijn. Leden ontvangen automatisch een maandelijkse elektronische nieuwsbrief over onze activiteiten en de toestand van het Europese drugsdebat.
U kunt ons steunen met een lidmaatschap of een donatie aan onze organisatie
Aarzel niet ons te contacteren met eender welke vraag.